Одштампајте ову страницу

СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – СЛАВА ЦРКВЕ У РАЧИ

СВЕТИ АПОСТОЛИ ПЕТАР И ПАВЛЕ – СЛАВА ЦРКВЕ У РАЧИСвети Апостол Петар се три пута одрекао Христа, али је својим животом и страдањем сведочио Истину Христову. Свети Апостол Павле је био гонитељ Христа, али је ослепевши телесно, прогледао духовно и био ватрени проповедник вере Христове за коју је живот положио.

Знајући величину првоврховних Апостола Христових народ Раче подиже цркву њима у част давне 1855. године. Како тада, тако и данас, а посебно о црквеној слави, народ Раче се окупља узносећи молитве Апостолима Петру и Павлу – стубовима Цркве, да се моле пред Престолом Божијим за њих, за њихове породице, град, земљу, стоку и за све што имају. Ево већ сто шесдесет шест година Рачани приносе своје молитве пред ногама (скутима) апостола и гледајући у њихове иконе моле се да их заступају пред Лицем Божијим.

Ове 2021. године, ни јарко јутарње сунце, ни подневна жега, није спречила многе Рачане да дођу на славу своје цркве, да се причесте и да тако запечате круг петровског поста.

Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Видоје Рајић из Лапова, протојереј Младен Ђурановић из Јарушица, пензионисани свештеник рачански протојереј Ненад Савић, јереј Ивица Камберовић из Сипића и ђакон Марко Арсенић из Лапова.

За певницом су појали протојереј Велибор Јовановић, протојереј Миломир Васиљевић, протонамесник Влада Бранисављевић, вероучитељ Владимир Глишић и још мноштво побожних парохијана.

Реч поуке после прочитаног Јеванђеља произнео је прота Видоје говорећи о величини Светих апостола Петра и Павла. Говорио је и о снази њиховог покајања, о величини њиховог служења Христу која се огледала у њиховом полагању живота за Христа. Све то опет има једну чудну паралелу са нашим српским народом који је био педесет година у мраку издајући Христа, али се хвала Богу повратио Једином и Истинитом Богу и засведочио ту истину онако како су то чинили апостоли Петар и Павле. Свет зла видевши како сведочимо веру праву омрзао је наш народ и чини нам то што нам чини до дана данашњега.

После Литургије уследио је крсни вход око цркве у ком је учешћа узео и јереј Мирољуб Блажић из Саранова и ломљење славског колача. У наставку је била трпеза љубави где се веселило до касно, а све у славу Божију и Светих Апостола Петра и Павла.

Марко Арсенић, ђакон