Одштампајте ову страницу

Сећање на блаженопочившег епископа др Саву (Вуковића)

Сећање на блаженопочившег епископа др Саву (Вуковића)

У четвртак, 17. јуна 2021. године, навршава се 20 година од упокојења епископа шумадијског др Саве (Вуковића).

После упокојења епископа бачког Никанора 1986. године, епископ Сава је, у периоду од 1988. до 1990. године, администрирао Епархијом бачком.

Епископ Сава је, за време управљања Епархијом бачком, поново покренуо излажење епархијског часописа „Беседа”. Осветио је темеље храма Светога Стефана Штиљановића 1988. године, у месту Каранац у Барањи, која се тада налазила у саставу Епархије бачке. Храм у Каранцу је први нови храм на територији Епархије бачке чију изградњу је власт дозволила по завршетку Другог светског рата. Епископ Сава је осветио и темеље храма Светог цара Лазара у Степановићеву, 1989. године, као и више обновљених парохијских домова и црвених дворана. Телевизија Нови Сад 1990. године је први пут имала телевизијски пренос божићне Литургије из новосадске Саборне цркве. За време двогодишњег управљања Епархијом бачком, епископ Сава је посетио више парохија, богослужио и поучавао верни народ.

Епископ Сава је био редовни члан Матице српске од 1995. године, а дописни члан Српске академије наука и уметности од 1997. године. Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао га је 2001. године орденом Светог Саве I степена, а постхумно је, од стране председника Савезне Републике Југославије, одликован медаљом Белог анђела, за изузетно лично остварење и допринос у области црквене историје и хуманистичких наука.

Бог да душу прости блаженопочившем епископу Сави.

Катихета Стеван Јурић

Извор: Епархија бачка