Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ БРВНАРИ У ВЕНЧАНИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ БРВНАРИ У ВЕНЧАНИМАУ суботу 12. јуна лета Господњег 2021. у цркви брвнари посвећеној Светом великомиченику Пантелејмону у селу Венчани, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, Архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протонамесник Новица Ескић, гост из сремске епархије Архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Богоугодним појањем су ову Свету Литургију улепшали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Епископ је на овој Светој Литургији у чин протопрезвитера произвео дотадашњег протонамесника Новицу Ескића, пароха горњотрешњевичког, а у чин протонамесника јереја Милоша Мијатовића пароха вечанског.

Након читања Светога Јеванђеља Епископ Јован је све верне поучио својом беседом. Епископ је своју беседу започео речима “Све што дише нека хвали Господа”. Сваки човек треба да дише истином, а једина истина је Господ Исус Христос. Требамо познати истину и истина ће нас ослободити. У овом свету где смо окружени лажима једино нас истина може спасити. “Онај ко се служи истином он остаје у радости”, наводи Преосвећени Епископ. Морамо пратити Господа јер је он једини пут, истина и живот. Ми хришћани требамо хришћански да прихватимо ако неко о нама говори неистине. Свети апостол Павле је рекао да требамо одбацити лаж и да истину говоримо један другоме. Паротац Адам је прихватио лаж и захваљујући њој је био изгнан из Раја. Ако не сагледавамо себе и своју душу, онда не можемо да се поправимо и све више газимо у грех. Без Цркве и Бога се не можемо спасити. Сваки човек је човек заједнице. Наша обавеза је да се служимо истином и да том истином живимо. Зато требамо Бога молити да нам подари живот у истини.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Епископ Јован је господи Срђану Алимпијевићу, Милети Радијевићи и Зорану Беговићу доделио грамате захвалности за несебичну пожртвованост и помоћ својој Светој Цркви. Потом је уследила Трпеза Љубави и пригодан културно-уметнички програм.

јереј Немања Искић