Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУЧетврте недеље по Васкрсу која је названа Недеља раслабљеног, а по јеванђелском зачалу које се чита тога дана, када Црква прославља и светог апостола Симона Зилота, поморавска варош Лапово је са љубављу дочекала свог Епископа шумадијског Г. Јована.

Сем братства храма свете Параскеве свог Епископа су дочекали и свештеници Архијерејског намесништва рачанског на челу са својим намесником, протом Миладином, као и мноштво присутног народа.

Преосвећени Владика је служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Архијерејског намесника рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Велибора Јовановића и протонамесника Горана Живковића и Владе Бранисављевића.

Саслуживали су и протођакон Иван Гашић и ђакони Стеван Илић и Марко Арсенић, чтецирали господа Владимир Марјановић и Лазар Коларевић, а за певницом су били надалеко познати “Србски православни појци”. Апостол је читао Милан Михаиловић.

После прочитаног Јеванђеља Епископ шумадијски Јован одржао је богонадахнуту беседу у којој је нагласио да се васкршњим поздравом ми подсећамо чињенице да је Христос победио смрт. Васкрсом је побеђена смрт, а побеђен је и грех. Ми који живимо вером у васкрсење Христово треба да пренесемо васкршњу радост како онима који нас воле тако и онима који нас мрзе. Препун је свет оних који су усамљени као и оних који су у разним мукама. Наш Бог је живи Бог и он је наша нада, а наду треба да прати љубав и обрнуто - рекао је даље Преосвећени Владика Јован. Онај човек који живи без вере и наде живи у једном страшном духовном мраку. У данашњем Јеванђељу смо чули како је узети човек боловао чак 38 година од те тешке болести. Христос је пришао том човеку и питао га да ли жели да буде здрав. Он му је поставио то питање, јер Бог свакодневно поставља питање сваком човеку да ли му он узвраћа љубав. Свако ко мисли да је потпуно здрав треба да размисли да ли је уистину здрав. Такође, човек може бити телесно здрав "као дрен", али да уједно није духовно здрав. Душа се лако губи и то пре свега неверјем. Владика Јован је рекао даље да свако треба да поставља питање да ли му је живот у складу са вером. Ако чинимо зло каква је то наша вера? Бог неће да нас спасе ако ми нећемо да се спасавамо. Да није болестан може да каже само свети човек, а човек не сме да каже да је потпуно здрав, а нарочито дa није грешан. Епископ Јован је даље нагласио да не треба да говоримо шта нисмо учинили у животу од грехова, већ шта смо могли да учинимо за спасење, а нисмо то урадили. Савест у човеку ће се кад тад пробудити и она је неумитни судија. Ако желимо духовно да оздравимо потребна нам је пре свега вера. Данашње Јеванђеље нам сведочи ту сарадњу између Бога и човека, рекао је даље шумадијски архипастир благословивши све присутне.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Учешће у Чаши спасења су узели сви присутни свештеници, а затим је Светом Путиру пришао и верни народ. Међу њима је било доста деце која су се причестила сјединивши се тако са Телом и Крвљу Господњом.

На крају данашњег дивног дана увеличаног Светом Архијерејском Литургијом уприличена је трпеза љубави у ресторану “Три фењера”.

Протонамесник Горан Живковић