СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕУ петак Светле седмице – Источни петак, 7. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Тресије.

Епископу су саслуживали: јеромонах Петар (Драгојловић), јеромонах Доситеј (Радивојевић), јеромонах Серафим (Ракановић), протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протонамесник Горан Лукић, јереј Срђан Ђорђевић, јерођакон Онуфрије (Савић), јерођакон Јован (Прокин), протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

За време Божанствене Литургије извршена је Света Тајна свештенства. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је кроз молитву и полагање руке јерођакона Онуфрија (Савића) увео у чин свештеника, а монаха Мирона (Чајковића) у чин ђакона.

Након прочитаног јеванђелског зачала Његово Преосвештенство Епископ Јован је изговорио беседу којом је духовно напојио срца верних. На основу празника у коме се налазимо Епископ је све присутне учио о Христовој светлости, о томе да је она Васкрсење Христово, да нас она радује, да нам даје пут, да је она победа над смрћу. Посебно је нагласио да се ум мора држати у Христовој светлости. Затим је поучио да је човеку најбитније смирење, темељ сваке врлине, којим може победити себе и да тако, очистивши се од греха, може бити чак и у маломе радостан. Подсетио је присутне, на величину празника који се зове Источни петак, уз напомену да Богу морамо благодарити што нам је дао Пресвету Богородицу. Посебно је величанствено што је Епископ вернима нагласио да је људима кроз причешће дата могућност освећења, просвећења и заједнице са Светима.

Епископ је рекао: “Света Литургија нам даје све”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ се благим речима обратио и новорукоположенима и очински их поучио.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована монаху Мирону (Чајковићу)

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована јерођакону Онуфрију (Савићу)

Након Свете Литургије братство Манастира Тресије је приредило трпезу љубави.

протонамесник Марко Стевановић