Одштампајте ову страницу

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО ПРВУ ОВОГОДИШЊУ ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО ПРВУ ОВОГОДИШЊУ ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ“Нек се уздигне молитва моја
као кадило пред Тобом,
Уздизање руку мојих,
Жртва вечерњаˮ.

Време свете Четрдесетнице представља посебан и најузвишенији период у току једне црквене године, када се духовно препорађамо припремајући се за Празник над празницима. Будући да се богослужење увек прилагођава одређеном периоду у коме се налазимо, великопосна богослужења прилагођена су покајном периоду Великог поста. Наиме, свештенослужитељи носе одежде тамних (пурпурних) боја, храм је такође “обучен” у тамне боје, а све то нас на видљиви начин свакодневно подсећа на покајни период у коме се налазимо.

Међу свим тим богослужењима Литургија пређеосвећених Дарова може се, без икаквог претеривања, окарактерисати као душа или центар великопосних богослужења. Ова Литугија Пређеосвећених дарова настала је ради духовног укрепљења верних и учесталијег причешћивања. Литургија Пређеосвећених дарова служи се само за време свете Четрдесетнице, и то у сваку среду и петак првих шест седмица великог поста, у четвртак пете седмице, на Велики понедељак, Велики уторак и Велику среду. Може се служити и у понедељак, уторак и четвртак, друге, треће, четврте, пете и шесте седмице великог поста, у случају да у те дане падне свети који у Типику има знак +, или пак храмовни свети.

У среду 17.марта 2021. прве недеље поста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у Саборној цркви у Крагујрвцу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић, јереј Рашко Стјепановић, јереј Дејан Марковић, протођакони Иван Гашић и Небојша Јаковљевић и јерођакон Василије (Старовлах).

За време причешћа Епископа и свештеника поје се причастен који је препознатљив за Литургију Пређеосвећених дарова: “Окусите и видите, јер је добар Господ, Алилуја, Алилуја, Алилуја”. А после позива ђакона да верници са страхом Божјим, вером и љубављу приступе Светим Даровима, уместо свакодневног: ”Благословен који долази у Име Господње…”, појци поју специфичну песму на Литургији Пређеосвећених дарова: “Благосиљаћу Господа у свако време; прослављење Њега је у устима мојим”.

Инфослужба Епархије шумадијске


images/stories/Vesti/Mart2021/saborna.jpg