Одштампајте ову страницу

ТРОГОДИШЊИ ПАРАСТОС МОНАХИЊИ МАГДАЛИНИ

ТРОГОДИШЊИ ПАРАСТОС МОНАХИЊИ МАГДАЛИНИУ Недељу Месопусну 7. марта 2021. године, навршило се три године од упокојења монахиње Магдалине (Божовић). Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију и парастос у Светониколајевском манстиру Драча, надомак Крагујевца.

Његовом Преосвештенству саслуживали су ректор Богословије “Светог Јована Златоуста” пртојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протосинђел Онуфрије (Вранић), протојереј Дејан Лукић, јереј Дејан Марковић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах).

За певницом је била група ђака Богословије, који су својим умилним појањем допринели лепоти ове Свете Литургије.

По прочитаном Јеванђељу, а благословом Владике Јована, верном народу се својом надахнутом беседом обратио отац Зоран Крстић говорећи нам о времену Триода у коме се налазимо као предворју поста, који је идеалан период за наше покајње. Објашњавајући да покајње јесте исповедање и најмањег греха, али није само то, него још више умножавање љубави и чињење делатне љубави најпре према ближњима, како бисмо могли рећи да волимо и Бога. Шта ће бити коначни критеријум Суда Божијег? Љубав! Сами се не можемо испунити љубављу, то је пре свега дело Духа Светога. Наше спасење и наше покајање јесте жеља за задобијањем Духа Светога. Кад постоји таква жеља која се изражава кроз љубав, онда нам и Господ помаже. Тако би Црква желела да сви ми кренемо на пут Великог поста. Наш подвиг и све оно што ћемо радити током тог пута једини смисао има да задобијемо љубав према Богу и према ближњима. На крају своје беседе отац Зоран је пожелео срећан почетак поста да у здрављу и радосости дочекамо и Васкрс.

Беседа протојереја-ставрофора проф др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу

На позив ђакона: “Са страхом Божијим и вером приступите”, преподобно монаштво и благоверни народ је приступио Светој Чаши и кроз Свету Тајну причешћа се сјединио са Богом.

Пред крај Свете Литургије служен је трогодишњи парастос монахињи Магдалини која је дуги низ година била послушница на Владичанском двору, а која је сахрањена овде на манастирском гробљу, као једна од сестара ове свете обитељи.

По одслуженом парастосу уследила је Трпеза љубави за све госте, те за покој душе монахиње Магдалине, а коју је припремила игуманија Јелена са својим сестринством.

Јереј Дејан Марковић