Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИУ суботу 13. фебруара (31. јануара), када наша Света Мајка Црква прославља Свете бесребрнике Кира и Јована, у јагодинској цркви Свете Петке, Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Г. Јован.

Владики су саслуживали архимандрит манастира Јошанице Евтимије, протојереј-ставрофор Лазар Илић, протојереј Срђан Јовановић, протојереј Милан Радовић, протојереј Александар Гајић и јереј Срђан Дангузовић, као и јерођакон Василије Старовлах и ђакон Далибор Нићифоровић.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, Владика је произнео беседу поучавајући своју верну паству. На првом месту, Владика је беседио о смислу и значају вере, говорећи да је вера покретач свега и снага човека. Он је истакао да све бива по вери нашој, рекавши да ми верујемо да ћемо сутра осванути, али да је то до Бога. Са друге стране, неверујећем човеку је све тешко и мукотрпно.

“Господ свакоме даје дарове, али по мери вере тог човека”, додао је Владика и наставља: “Јер Бог нас боље познаје него ми себе сами”.

У својој беседи, упозорио нас је да и ове дарове треба да умножавамо и да од њих осете добра и други људи. Зато човек није упућен само на себе. Осврнувши се на свете оце, казао је да наше спасење није у нашим рукама већ у Божијим.

“Ако добијамо даров,е а не делимо их са другима, то је себичност. Веру не можемо да одвојимо од љубави, а љубави нема без наде”, рекао је Преосвећени.

Нас Бог неће насилно да спасава, већ по вери нашој.

На овом месту, владика је беседио о пријемству у Цркви, у заједници Бога и верног народа. И Господ је знао да људи знају и да умножавају, али и злоупотребљавају дарове Божије. Осврнувши се на злоупотребљавање дарова, владика је додао да то радимо због наше гордости. “Ми смо тада рушитељи, а не градитељи. А када примамо дарове, треба да благодаримо на томе”.

И данашње Јеванђељско зачало се завршава “На дар сте добили, на дар и дајте”. Овде се каже да је Бог Дародавац свих добрих дарова. За разлику од човека, који може и добре и лоше дарове да даје.

Сваким даром који нам је дао, Бог жели да опомене људе, да покаже да он будно бди над нама. А све то нам се даје по мери вере наше. Такође, да схватимо да без Бога не можемо никакво добро да учинимо. Никакав наш труд без Божије помоћи не успева.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Бог жели да ми тражимо Бога, да отворимо срца наша, али све по мери вере наше.

Овде је владика додао да је наш језик дар Бога. Али не да вређамо, већ да хвалимо и славимо Бога и другог човека.

На крају, владика је поучио своје верне да морамо имати Бога у нашим срцима: “Ако имамо Бога у себи, имамо све”.

Светој Чаши спасења је приступио велики број верних, сјединивши се са Богом.

Након Свете Литургије, братство храма Свете Петке је приредило Трпезу љубави наставивши заједничарење са својим Архипастиром и верним народом.

Вероучитељ Младен Алексић