Одштампајте ову страницу

САВИНДАН У СРЕДЊОЈ СТРУЧНОЈ ШКОЛИ У КРАГУЈЕВЦУ

САВИНДАН У СРЕДЊОЈ СТРУЧНОЈ ШКОЛИ У КРАГУЈЕВЦУПресто га је чек`о,
он га није хтео,
он је нешто више духом заволео,
одазво се даљњом лелеку и вриску,
па је загрлио будућност србинску.
Јован Јовановић Змај

Дана 27. јануара 2021. године највеће крагујевачко училиште Средња Стручна школа обележила је своју школску славу Светог Саву. Прва прослава Светог Саве, школске славе, била је у Сремским Карловцима 1735. године, када је први пут певана химна “Ускликнимо с љубављу”.

Кнез Милош Обреновић је 13. јануара 1823. године, донео закон по којем се Свети Сава мора прослављати у свим школама, а тако је и данас. Нажалост, највећи србски теолог, најлепши и најскромнији отрок је ово године морао и најскромније да се прослави као никада до сада, јер налазимо се у периоду велике пандемије опаког коронавируса, тако да је сама прослава спроведана поштујући све мере која је прописала држава.

Свечани чин резање славског колача и благосиљање кољива обавио је месни парох нашег училишта јереј Владан Костадиновић у присуству директора школе Синише Којића, колачара и најужих чланова. Колачар ове године је био гоподин Јован Бубања, а за следећу годину ће бити господин Зоран Грујовић.

На крају је директор школе Синиша Којић поздравио све присустне честитајући славу данашњем колачару и да славимо још дуго на многе године.

Свети оче Саво моли Бога за нас!

Марко Гаљак, вероучитељ у Средњој Стручној школи