Одштампајте ову страницу

БОГОЈАВЉЕЊЕ ПРОСЛАВЉЕНО ПОД СВОДОВИМА ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ

БОГОЈАВЉЕЊЕ ПРОСЛАВЉЕНО ПОД СВОДОВИМА ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У КРАГУЈЕВЦУ Сваке године ми се молитвено сећамо Богооткривења – Богојављења, због тога што се тада видљиво појавила, односно открио се Бог као Света Тројица: Бог Отац – гласом са неба: “ово је Син мој љубљени”; Бог Син се крштавао у реци Јордану; а Бог Дух Свети – силаском на Сина у виду голуба.

Ово је празник који се назива и дан Просвећења, јер догађај на Јордану просвећује људе показујући им Бога као Тројицу, тј. заједницу личности, а с друге стране верник се крштењем у води просвећује и постаје усиновљен од Оца. У чину освећења воде на сам празник подсећа се да је Господ Исус Христос крштењем осветио воду, једну од основних животних потреба. Вода не само да одржава човеков живот, него представља символ очишћења и чистоте. Зато, и у Првој књизи Мојсијевој се каже да је Господ првог дана створио воду. У том смислу и Свети Кирило јерусалимски каже: “Почетак света – вода, почетак јеванђеља – Јордан”. Освећењем воде освећује се цела природа. Сам Бог у телу људском ушао је у воду и сјединио Себе не само са човеком, него и са свецелом природом, претворивши је у сасуд светлости. С тога и Епископ приликом освећења воде благодари у возгласу: “Велики си Господе и чудесна су дела твоја и нема те речи која је кадра да опева чудеса Твоја”.

Милошћу Божијом и молитвама Свете Богородице удостојени су и ове године житељи града Крагујевца да празник Богојављења прославе под сводовима саборног Светоуспењског храма.

Божанствену Литургију, уз присуство мноштва парохијана, предводио је Преосвећени Епископ шумадијски и администратор београдско-карловачки Г. Јован, уз саслужење братства Саборне цркве.

Готово сви присутни у храму приступили су Божанственим Тајнама Тела и Крви Христове.

После заамвоне молитве,предвођени својим Епископом из грла наших свештеника загрмео је славопој: “Глас Господњи над водама...” и у порти храма отпочео је чин Великога водоосвећења. Величанственост богослужења са дивљењем су сви смерно и побожно пратили, а по отпусту верници су приступили захватању освећене воде и тако понели благослов Христов својим домовима благодарећи Богу за све.

Дејан Марковић, јереј