Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУУ суботу пред Богојављење, 16. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор београдско-карловачки Господин Јован је у манастиру Венчац у Брезовцу код Аранђеловца служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Милован Ранковић, протонамесници Александар Миловановић и Иван Теодосић, јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин) и ђакон Александар Бабић.

Света Литургија је служена у ново освештаној капели у склопу конака манастира. Епископ Јован је верни народ поучио беседом о Светом Пророку Претечи и Крститељу Јовану и о покајању као битном аспекту хришћанског живота. Смирење је оно шта ће решити сваки проблем. Баш то смирење је основна врлина да бисмо њоме заслужили све остале врлине. Узалуд нам је све што поседујемо и ако смо свиме материјалим испуњени, ако нисмо свесни да нам је све то од Бога. Када постимо и молимо се уз љубав, онда је то мило Богу. Покајање нам је свима неопходно. Покајање заправо је промена ума, свој ум требамо подчинити уму Христовом. Промена ума не треба само гордом човеку, али нам је потребна и промена начина живота. “Без покајања не можемо осетити Царство Небеско”, наводи Епископ и потом каже да позив Светог Јована “приближило се Царство Небеско” је заправо објава Првог и Другог Христовог доласка. Господ нас не осуђује за наша недела, већ то ми сами себи радимо својим гресима. Бог је тај који нам је показао пут, али је наш избор ако са тог пута скренемо. Гордост је семе сваког греха. Живимо исправним хришћанским животом. Само кроз Бога задобијамо живот у Царству Небеском. “Покајање без промене начина живота није покајање”, закључује Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Верници су приступили сједињењу са Господом кроз Свету Чашу, а Трпеза Љубави је била уприличена у трпезарији конака манастира.

јереј Немања Искић