ВЛАДИКА ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ЦРКВИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ

ВЛАДИКА ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ЦРКВИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ

У 28. недељу по Духовима, припремну недељу пред Рождество Христово коју је Црква Христова посветила деци, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке г. Јован служио је свету архијересјку Литургију у цркви Светог Василија Острошког Чудотворца на Бежанијској коси.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић, парох Саборне цркве Светог Ђорђа у Крушевцу, и пароси цркве Светог Василија Острошког: јереј Предраг Тимотијевић, старешина цркве; јереј Мирослав Чолаковић, секретар ЕУО Архиепископије београдско-карловачке; јереји Марко Максовић и Никола Мићаковић; као и протођакони Владимир Руменић и Иван Гашић и ђакон Немања Радичевић.

Благољепију богослужења допринело је појање хора цркве Светог Василија Острошког.

Владика Јован је произнео надахнуту беседу на прочитано јеванђелско зачало: “Господ нас призива непрестано у Цркву која је једино место спасења, на свету Литургију коју сви заједно служимо и где нам се сам Христос даје кроз причешће Телом и Крвљу Његовом”.

У току литургије владика Јован је произнео молитву за покој душе блаженпочившег патријарха и оца нашег Иринеја.

После призива ђакона Са страхом Божјим и вером приступите цела заједница је приступила светим и бесмртним Христовим тајнама потврђујући своје учешће у светој Литургији баш онако како је Епископ у својој поуци казао.

После свете Литургије, Преосвештени Владика је обишао цркву, црквену порту и парохијски дом, где се упознао са богослужбеним животом и радом. На крају је уследила трпеза љубави у току које је старешина храма јереј Предраг Тимотијевић заблагодарио владици Јовану на његовом доласку и поуци коју је свима дао:

“Долазак Епископа у заједницу је најважнији догађај, јер је Епископ жива икона самога Христа, за Цркву нема већег благослова него да Епископ у њој принесе бескрву жртву! Велика утеха и духовна радост за нашу заједницу је долазак владике Јована и због следећег. Наиме, сваке године у току Божићног поста блажене успомене патријарх Иринеј је служио свету Литургију у нашем храму, поучавао нас и крепио својом богонадахнутом речју и очинским саветом дајући нам снагу и утеху! Велика туга је опхрвала срца наша зато што нам неће доћи и сада... Међутим, Бог који никога не оставља без утехе, промислом својим, одредио је да баш у дане када је то и патријарх Иринеј чинио, владика Јован дође да служи у нашем храму, да нас напоји са извора воде живе, да нас укрепи својом благим очинским саветима, и да нам да реч утехе у тузи за нашим Оцем и Патријархом. Због тога сви ми, цело наше братство са нашом парохијском заједницом, благодаримо и кличемо: Долгоденствуј Преосвештени Владико на многаја и благаја љета!”

парох цркве Светог Василија Острошког јереј Марко Максовић

Извор: званична презентација СПЦ-а