Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВО

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВОУ уторак 17. новембра 2020. године, када наша Црква слави Преподобног Јоаникија Великог и Свештеномученика Никандара, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Владики Јовану су саслуживали протојереји: Синиша Марковић, Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.

Чтецирали су: господин Лазар Марјановић и господин Владимир Марјановић.

За певницом су певали: протојереј Сретко Петковић и господа Душан Баловић, Владан Степовић и Страхиња Савковић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи рекао:

“Наша Црква браћо и сестре слави једног великог угодника Светог Јоаникија Великога. Заиста, Црква га је са правом назвала Великим. А он је био велики по вери, по љубави, по нади , по милосрђу, по човекољубљу, велики што је целога себе предао Христу и што је он учинио да Христос буде душа његове душе. Да Христос буде срце његовога срца, да Христос буде ум његовога ума. Зато Он браћо и сестре, ако читамо његово житије, видећемо да је заиста у свему угодио Богу. А ко угоди Богу, и њему Бог угађа. Или боље речено Бог му даје, оно зашта се он моли, оно зашта он тражи. Његове су молитве заиста биле велике и њему је Бог дао да чудотвори. Бог му је дао оно што је обећао и рекао да даје власт и силу, не само његовим ученицима него свима онима који живе по Богу, и живе са Богом да стају и на скорпије и на све могуће нечастиве силе, да изгоне нечастиве силе из људи. Да људе исцељују, да мртве васкрсавају, а све је то чинио Господ преко њих. И зато Господ даје све оно што је Он чинио да и његов слуга чини, а Свети Јоаникије је заиста био слуга Божији. Он је и данас присутан својим чудотворством или боље речено, благодат Духа Светога која чудотвори кроз његове молитве.”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Даље се Владика осврнуо и на садашње стање здравствено и замолио да се молимо Богу, јер је све у Његовом свомогућству и само у Бога да се уздамо.

После Свете Литургије Владика је поделио иконице и благослов верном народу и свештенству.

ђакон Недељко Дикић