Одштампајте ову страницу

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУУ недељу, 8. новембра 2020. године, када наша Црква слави празник Митровдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј – ставрофор Милан Беговић, јереј Марко Вуксановић и ђакон Урош Костић.

За певницом су појали ученици крагујевачке Богословије, а чтецирао је г. Марко Гаљак.

Присутним верницима празник је честитао ђакон Урош Костић, који се најпре захвалио Епископу Јовану на молитвеној посети, а потом пожелео да се црквена заједница у сушичком храму још више утврди у вери:

“Просто је немогуће да нашем Епископу пожелимо добродошлицу, будући да је он домаћин овог сабрања, али нас то не спречава да му изразимо благодарност што је и у овим, крајње неизвесним данима он са својим народом, што Господу узноси молитве за здравље и спасење свих нас, а нама својим личним примером сведочи Небеског Домаћина у чије име се сабирамо. Данас, као што то у Цркви то свакодневно бива, славимо победу живота над смрћу, победу вере над неверјем, победу љубави над мржњом, победу вечног блаженства над пролазним мукама. Данас прослављамо светог великомученика Димитрија, који је својим житијем, а у контексту данашње јеванђељске приче о богаташу и Лазару, написао упутство за употребу пролазних блага зарад добијања небеских дарова, који је смирењем и трпљењем победио силу тиранина, који је вером и љубављу положио наду у Бога, који је прослављао Господа и којег је Господ прославио. Свети Димитрије је једним од најужих путева, путем великомученика, стигао у Царство Небеско, у загрљај Христов, исповедивши веру не језиком и речима, него својим делима и благочестивим животом”.

Беседа ђакона Уроша Костића

У наставку беседе, ђакон Урош је говорио о спасењу и препрекама које човека одвлаче од правог пута, истакавши да је за спасење неопходан преображај жеље која је у нама, да не желимо оно што је материјално и пролазно, већ да желимо Христа, да љубимо Бога свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим, али и да љубимо ближње као себе саме.

Након причешћа већег броја верујућих душа, уследио је опход око храма и чин резања славског колача у ком се Владика Јован помолио за све свечаре овога дана, честитавши свима храмовну славу.

Урош Костић, ђакон