Одштампајте ову страницу

СЛАВА БОГОРОДИЧИНЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИ

СЛАВА БОГОРОДИЧИНЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИО празнику Пресвете Богородице 1/14. октобра 2020. године, када се слави чудесна појава њеног славног покрова и заштите народа Божијег, у Јагодини се догодила велика духовна свечаност.

Његово Преосвештенство Епископ града Крагујевца, господин Јован шумадијски, служио је Свету Литургију у цркви посвећеној спомену на ово чудесно дело Божанске икономије спасења. Преосвећеном Архијереју је саслуживало свештенство Епархије шумадијске: архимандрит Евтимије јошанички и протојереје Александар Гајић, заменик намесника беличког, протојереј Радосав Станковић, протојереј Саша Антонијевић, протојереј Срђан Кандић, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Дејан Шишковић, јереј Слободан Савић, јереј Срђан Дангузовић, протођакон Иван Гашић, ђакон Далибор Нићифоровић, ђакон Владимир Степановић, чтечеви Младен Алексић, Бојан Тодоровић, Јован Ивановић, скупа са верним народом Јагодине и околине, уз појање “Србских православних појаца” из Београда.

Преосвећени Владика је у надахнутој беседи између осталог рекао: “Покров Пресвете Богородице јесте слава ове цркве и храма, али је Покров дан славе свих нас, дан наше заштите и дан нашег спасења ако то гледамо очима вере. Према виђењу Св. Андреја и Епифанија у цркви у Влахерни у X веку када се догодио овај догађај, Пресвета Богородица је управо на данашњи дан раширила свој свети омофор над народом у знак заштите народа. У знак благослова и помоћи свима нама браћо и сестре. То би требало да нам буде порука и поука на данашњи дан – да нас она благосиља, да је она наша заштитница, да је она наша молитвеница. А ко може својој деци да жели боље него што то може мајка, а ми смо деца Мајке Божије, ми смо деца Божија”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Свечаност је увеличана и нарочитим делом благодати Духа Светога. Наитије ове Личности Свете Тројице се догодило на ђакона Милоша Јелића, родом из Смедеревске Паланке, за кога је цела црква потврдила да је достојан да буде узведен у чин свештеника. Очинска порука Светог Владике Јована новорукоположеном свештенослужитељу између осталог била је да увек бди над собом, јер ће имати велика искушења, а да ће му у томе помагати молитвено правило које је добио и брига о душама верника које су му поверене на старање, јер ће за сваку од њих дати одговор пред Господом. Отац Милош је постављен на парохију цркве Преподобне мајке Параскеве у Јагодини.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након Причешћа великог броја верника уследило је резање славског колача. Сви су се усрдно помолили за здравље и спасење колачарке Жарке Урошев и цео њен дом. Пригодно послужење је лепо припремљено за све присутне у порти цркве, на којој се сваке године може видети напредак у изградњи, опремању и улепшавању. За несебичну помоћ на узвишеном делу подизања дома Божијег овом приликом су Архијерејску захвланицу добили г. Радослав Ђурђевић из Врановца, г. Коста Огњановић и г. Мирослав Стојковић из Јагодине и г. Ненад Николић из Ћуприје.

Вероучитељи Владан Анђелковић и Угљеша Урошевић