СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У КУСАТКУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У КУСАТКУДана 10. октобра 2020. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејку Литургију у Кусатку, селу које се налази на пола пута између Смедеревске Паланке и Младеновца, селу у коме као свештеници слижбују Дејан Бркић – старешина храма и Далибор Новаковић.

Овом приликом Владика је рукоположио у чин ђакона Господина Милоша Јелића из Смедеревске Паланке.

Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, протојереј – ставрофор Раденко Гавриловић, јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј Дејан Бркић, протонамесник Драган Милутиновић, јереј Милан Кеџић, протођакон Иван Гашић, ђакон Владимир Степановић и новорукоположени ђакон Молош Јелић.

Знатан број верника овога села окупио се данас око свога Епископа, како би узели благослов од свога Првојерарха и чули реч утехе и охрабрења у овим тешким временима.

После прочитаног Јеванђеља Владика се обратио надахнутом беседом окупљеном народу објаснивши зашто долазимо на света богослужења, а посебно на Свету Литургију. Као важан моменат у свим светим богослужењима Владика је истакаао читања из Светог Јеванђеља. Осврнувиши се на прочитано зачало објаснио је значај и смисао суботе у Старом завету. Посебно је нагласио исцељење бесомученика из прочитаног Јеванђеља и тиме показао да добра дела треба свагда чинити. Господ је речју исцелио болесника. Реч је велики дар дат човеку који човек треба да користи на своје и спасење других око себе, да буде господар речи, а не она да господари човеком. Користећи речи Апостола Павла, Владика је објаснио и значај слушања Речи Бoжије. Горд, лицемеран човек не слуша и не прима поуку Светог Писма, такав човек је спреман да остави све и да се сурва у понор. Реч човека је сила и моћ само када живи по Богу и Јеванђељским истинама. Бог је људима објаснио себе преко речи, и у свом учењу објаснио сва питања која човек поставља Богу.

На крају је Владика рекао: “Ко отвори своју душу према Богу осећа исцелитељску моћ Речи Божије, која исцељује од сваке немоћи и преводи из смрти у живот вечни”. Осврнуо се Владика и на данашње задушнице рекавши да је то тренутак када се посебно треба сећати наших упокојених и молити се за њих. Јер Света Литургија се служи и за живе и за упокојене.

Пред рукоположење Владика је позвао присутни народ да се помоли за Милоша, а такође је и њега позвао да се моли за нас. Посебно га је позвао да чува Благодат која му се данас даје, да је чува у страху Божијем, да чува молитвено правило - то су средства којим се спасавамо. Посебно га је Владика поучио да се моли и да ће на теј начин задобити благодатне дарове за целокупан живот.

После Свете Литургије уседила је трпeза љубави коју је припремило братство храма са својим народом. После тога Владика се упутио у манастиру Пиносаву, у пратњи игумана Петра, где је осветио звоно за зимску капелу ове древне светиње.

ђакон Владимир Степановић