ОТАЦ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ - ПОСЛУШНОСТ НАС ЧИНИ СИНОВИМА

ОТАЦ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ - ПОСЛУШНОСТ НАС ЧИНИ СИНОВИМА“Наше је да постанемо жижак, а на Домаћину где ће да постави светиљку...”, каже поред осталог отац Доситеј Хиландарац, игуман Манастира Ћелије Колубарске, говорећи о градитељској и духовној обнови Манастира Светог Георгија код Лајковца - спомен-костурницe за неколико хиљада војника изгинулих у њеној околини током Колубарске битке 1914. године.

Казује о искуству монашког живота, о духовном пламену који расејава наша царска Лавра Хиландар. Како оцењује догађаје у Црној Гори. Како оцењује духовно стање српског народа данас. Питали смо и о молитви, служењу, љубави, као и o сећањима на духовне горостасе у лику једноставних људи, монаха, које је сретао, а које ће слушаоцима бити на духовно укрепљење и утеху. Чућете како се заиста осећа помоћ Пресвете Богородице.

Између осталог, отац Доситеј каже:

“Дошло је до оживљавања светиње, долази, а и помаже, све више људи. Подигнут је спрат чиме се стварају услови за нормалан манастирски живот... Кад видим да народ воли своју светињу, то ме баш радује...Молитвом се расте из силе у силу...Монах умире за свет.....Ако се искрено обрадујете човеку кога је Бог створио за вечност, то остави утисак на човека...Ако је неко слуга Бога који је љубав, за очекивати је да он има љубави, да воли човека...Колико уђе у тајну вере – човек се сједињеује са Богом, по речима Отаца - Видео си човека - видео си Бога...Децу не треба васпитавати из угла њихових права, него да је дете од почетка део заједнце у којој оно има место и дужност и улогу, а кроз то ће знати и која су његова права...Живот је радост - треба да почнемо да говоримо о радости живота и на позитиван начин да говоримо о рађању...” , и даје низ других духовних поука.

Отац Доситеј је дошао из Хиландара у фебруару 2019. године у служби градитељске и духовне обнове ове старе богомоље код Лајковца у Епархији шумадијској, која је уствари спомен-костурница за око 7.000 српских и аустроугарских војника изгинулих у њеној околини током Колубарске битке 1914. године. У децембру ове, 2020, навршавају се 22 године од када је отац Доситеј приступио братству Хиландара, а на празник Рођења Богородичиног, 21. септембра 2020. навршиле су се две деценије од примања монашког пострига у Светосавској Светогорској светињи.

Цео звучни запис можете послушати на интернет страници радија Слово љубве.

**

Манастир Ћелије Колубарске је у обнови. Ко по својим могућностима може и жели да угради своју ма колику лепту у обнову ове светиње, добродошао је. Детаљи су на интернет страници Манастира:

https://donate.manastircelije.com/donate

Извор: Радио Слово љубве