Одштампајте ову страницу

ИЗЈАВА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА

ИЗЈАВА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ Г. ИРИНЕЈА

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј рекао је данас да једини договор који Српска Православна Црква прихвата јесте онај у којем је Kосово у саставу Србије.

“То је апсолутно став Цркве и ту се ништа није променило. Још ћемо да видимо у ком правцу иду преговори између српске и албанске стране, још увек се упознајемо са материјом”, рекао је патријарх Иринеј коментаришући преговоре који су се претходних дана одвијали између Београда и Приштине.

Патријарх је нагласио да ће се Српска Православна Црква укључити у преговоре око Kосова уколико уследи позив. “Ако нас неко позове и да нам прилику, ми ћемо се укључити у разговоре око Kосова. У супротном ћемо свакако пратити како се одвија процес преговора”, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима представници Српске Православне Цркве чекају да чују како гласи изворни договор, а он лично, као и Црква, подржавају идеју да се нормализују односи између Албанаца и Срба. “То би било нормално. Неопходно је успоставити добар однос између та два народа”, поручио је патријарх Иринеј.

Извор: званична интернет презентација СПЦ-а