СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу, 30. августа 2020. године у храму Светог Архангела Гаврила у Аранђеловцу (Врбичка црква), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мића Ћирковић, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић, протојереји Љубиша Ђураш и Слободан Раковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Милош Митровић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Бабић.

Својим појањем су ово литургијско сабрање улепшали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након читања Светога Јеванђеља, Епископ је произнео своју поуку и поучио нас тумачењем Јеванђелске приче о богатом младићу и уласку у Царство Небеско. Младић који је у овој причи питао Господа Исуса шта му је потребно за улазак у Царство Небеско је заправо кушач који проверава шта ће му Господ одговорити. Главна дилема савременог човека, али и људи свих периода раније јесте да ли изабрати богатство или улазак у Царство Небеско. Ако желиш да уђеш у Рај мораш се трудити. Свако од нас жуди за вечним животом. Питање које је поставио овај младић "Како да задобијем живот вечни" јесте увек и у сваком времену актуелно питање. Човек је створен за вечни живот. Ако хоћемо живот по Богу морамо поштовати Божије заповести и морамо се уклонити од зла и чинити добро. Докле год је у човеку то зло он не може на себи осетити Божију благодат. Човек може да се одрекне богатства, али се никада неће одрећи свог ега. За савременог човека претежно најбитнија ствар у животу јесте богатство. Сваки човек види и чује, само оно шта он жели да види и чује. Вечност се купује само нашим овоземаљским животом. Свако од нас ће доживети будуће Царство или као вечни Рај или као вечни пакао. Сваки човек је и добро и зло. Ако будемо исправно живели онда ћемо вечно гледати лице Божије тј. отићи у Рај, а ако не, онда ћемо окусити живот без Бога, тј. пакао. У овој причи се каже да је тешко, али не немогуће богатом ући у Царство Божије, наводи Преосвећени Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је овог литургијског дана приступио веома велики број људи који се тиме сјединио са самим Господом Христом.

јереј Немања Искић