Одштампајте ову страницу

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ СВЕТИХ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА У ЈАГОДИНИ

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ СВЕТИХ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА И ГАВРИЛА У ЈАГОДИНИУ недељу, 26. јула 2020. године, храм Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини је прославио своју славу – Сабор Светог архангела Гаврила. Следујући древну традцицију прослављања и узношења похвала Светим Божијим бестелесним војскама, објављење као на многим страницама Светога Писма, тако и у многим житијима Светих, верни народ јагодиниски се и ове године окупио у великом броју како би са свештенством Старе јагодинске Цркве, на достојан начин, Литургијски обележио дан посвећен овом Светом Божјем Благосвеснику, чије речи: “Радуј се!”, упућене Пресветој Дјеви Богордици, пре више од две хиљаде година, још увек живе у срцу сваког хришћанина, непрестано га подсећајући да је у сржи наше свете вере радост.

Иако је ова година донела нова искушења, како у животима сваког верника понаособ, тако у живот саме Цркве Божије као Заједнице народа Божијег, данашњи дан је показао да је народ Божји препознао своју Цркву као сигурну лађу спасења на узбурканом мору наше цивилизације и света уопште – пројава тога је била да је народ дошао (поштујући прописане мере у циљу спречавања епидемије) да узнесе своје молитве Богу и Светом архангелу, и да се причести Светим и Божанственим Тајнама Христовим.

У својој празничној беседи, протојереј Александар Гајић, старешина храма Светих архангела Михаила и Гаврила, је позвао народ да има разумевања за одређене измене које су присутне у обичајима празновања славе, а затим је подсетио народ на улогу коју је свети Архангел Гаврило имао у историји спасења – почевши од његовог јављања пророку Мојсеју па све до његовог јављања Пресветој Дјеви Марији и Благовести о оваплођењу Сина Божијег. Задржавајући се на овом делу, отац Александар је показао пример Богородице као пример истинског и најузвишенијег послушања, послушања које треба да буде идеал свима нама, посебно у овим приликама, када одсуство послушања и инсистирање на нашој сопственој вољи може угрозити здравље људи око нас, као и да је такво понашање и таква врста егоизма недопустива за хришћанина и члана Цркве Божије. Такође, подсетио је вернике и да је наша вера- вера радости, а не страха, и да у овим тешким тренуцима треба да имамо вере у Бога и наду да ће се све добро завршити.

Након Литије приступило се разању славског колача. Оно што треба напоменути, јесте, да су ванредне околоности донеле новину да није било славске трпезе након Литургије, већ да је у договору са свештенством, овогодишњи колачар, господин Драган Стојанкић, средства која је наменио за трпезу преусмерио за помоћ најугроженијим породицама у црквеној општини при храму Светих архангела Михаила и Гаврила.

Литургију су служили: протојереј – ставрофор Радомир Ракић, протојереј Александар Гајић, протођакон Нинослав Дирак и ђакон Далибор Нићифоровић.

Након резања колача, верни народ је у миру пошао својим кућама, држећи веру и надајући се да ће наредне године празник бити прослављен у срећнијим околностима.

Вероучитељ Стеван Симоновић