Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У РАНИЛОВИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У РАНИЛОВИЋУУ месту Раниловић, надомак Аранђеловца, на дан када наша Света Црква прославља успомену на Свете апостоле Вартоломеја и Варнаву, у овом селу служио је Свету Архијересју Литургију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, Архијерејског намесника опленачког протојереја-ставофора Миладина Михаиловића, протојереја-ставрофора Зорана Алексића, протојереја Љубише Ђураша, протојереја Милована Ранковића, јереја Немање Искића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића.

На самом почетку своје духовне поуке Епископ је честитао храмовну славу а потом нас је поучио беседом о улози Светих апостола на ширење Христове речи. Апостоли су Христовим речима испунили целу васељену. Христос је послао своје ученике да шире хришћанство речима: “Ко вас слуша, мене слуша и ко се вас одриче, мене се одриче” (Лк 10, 16). Апостоли су оснивали Цркве јер једино кроз Цркву се можемо спасити. Само Црквом и кроз Цркву можемо да се покајемо и једина истина је управо у тој Христовој Цркви. Реч Божија је истина, а истина је једна једина, а то је Бог. Епископ је нагласио да “ко живи истином њега истина ослобађа, а онај ко нема истине и искрености у себи, нема ни Бога у себи”. Реч је та истина која ће нас ослободити. Онај ко се служи истином и истинитим речима осетиће Христову радост и Божију реч. Реч Божија је светлост, а светлост разоткрива све оно што се налази у тами. Реч Божија може бити слађа од меда, али исти тако може бити горка и све то зависи од нас и нашег начина живота. “Христова реч је као свећа која даје светлост и докле год будемо држали реч Божију, до тада нећемо седети у тами лажи” наводи Преосвећени Епископ Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После заамвоне молитве и свечани литије око храма Епископ Јован је пререзао славски колач и протојереју Миливоју Старовлаху, пароху храма, његовој породици и верницима честитао храмовну славу. Након Свете Литургије у сали парохијског дома уприличена је трпеза љубави за окупљене вернике.

јереј Немања Искић