СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛЕВЦУУ недељу 21. јуна 2020 године, када наша света Црква прославља Светог великомученика Теодора Стратилата, Његово Преосвештенство Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Силаску Светог Духа на апостоле у Селевцу.

Нашем Првојерарху су саслуживали: Архијерејски намесник јасенички протојереј - ставрофор Велибор Ранђић, парох голобочки протонамесник Душан Надрљански, парох азањски јереј Дејан Ненадовић, парах глибовачки јереј Саша Миленовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић.

Светој Литургију присуствовали многобројни мештани овога села који су дошли да се помоле Богу са својим Епископом, узму благослов и причесте се Светим и Животворним Тајнама.

После прочитаног Јеванђељског зачала о позиву апостола да пођу за Христом, Владика је у богомнадахнутој беседи објаснио значај литургијског сабрања, а које је Свето Причешће за опроштај грехова наших и за живот вечни. У молитви треба најпре да тражимо Царство Небеско и правду Његову, нагласио је Владика, а по мери наше вере биће и наша молитва услишена. Запитајмо се да ли би данашњи човек пошао за неким да га позове у непознато? Вероватно не би. Али апостоли су осетили позив не обичног човека , већ Богочовека, у чијем гласу су осетили сугурност. Апостоли су кренули без обећања, али су осетили дубљи смисао и зато остављају све и иду за Њим. То осећање позваности може да осети само црквен човек. Бог нас увек позива, питање је само, да ли чујемо Његов глас од овосветске буке и вреве. Крштен хришћанин је не само позван да проповеда, већ и да живи по Јеванђељу, што је и најбоља проповед. Поучени овом причом, нагласио је Владика , треба да пођемо за Христом и да уђемо у Цркву вером којом спознајемо Божанске истине и које ослобађају човека усамљности и муке. На крају је Владика позвао окупљни народ: “Победимо вером страхове. Идимо увек у сусрет Христу, јер Он увек иде испред нас. Кад је Христос са нама, ко ће против нас. Предајмо се Христу да нас води, јер су Његове руке увек раширене да нас прими у своје окриље”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју су приремили у парохијском дому, свештеници овога храма Ненад Петровић и Марко Аћимонивић са својим парохијанима.

Владимир Степановић, ђакон