СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРАГОЦВЕТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРАГОЦВЕТУУ суботу 13. јуна 2020. године, на празник Светог апостола Јерма и Светог мученика Ермија (Оданије Педесетнице), Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Светога Оца Николаја Мирликијског у Драгоцвету – архијерејско намесништво беличко.

Његовом Преосвештенству саслуживали су игуман манастира Јешаница архимандрит Евтимије, заменик архијерејског намесника беличког протојереј Александар Гајић, умировљени протојереј – ставрофор Радослав Станковић, протојереј Срђан Кандић, протонамесник Бобан Сеновић, јереј Милан Ђорђевић, протођакон Иван Гашић, ђакон Далиборо Нићифоровић и чтечеви Бојан Тодоровић, Предраг Димитријевић Никола Љубисављевић и Јован Ивановић.

Појци су били свештеници архијерејског намесништва беличког и хор “Светог архангела Михаила” при Старој цркви у Јагодини.

Пре Свете Литургије Владика је осветио темеље припрате, а чији је дародавац Г. Саша Милојевић.

Након читања Светог Јеванђеља, Владика Јован је одржао богонадахнуту беседу о једном од највећих хришћански празника, Свете Тројице, који је Црква славила све до данашњег дана, оданија празника Педесетнице: “Слављење Празника Педесетнице није само једном који се догодио у историји, већ се он стално догађа у Цркви”, каже Преосвећени Владика. Силазак Светог Духа на апостоле је и наш стални призив Духа Светога на сваком богослужењу, да нас води и руководи, али да би имали благодат Духа Светог, пре свега треба да се очистимо гордости, јер како Преосвећени каже: “Бог се гордима противи, а смиренима даје благодат”. На дан када је Дух Свети сишао на апостоле родила се Црква, као што се и ми духовно рађамо када се крштавамо и постајемо чланови Цркве Христове. Зато скоро свака служба почиње молитвом Духу Светом: “Царе Небески”. Он се даје по мери нашег живота, и што више верујемо Он нам се више даје. “Христос је рекао својим ученицима : Ви сте примили што свет не може да прими, јер кога свет не може примити јер га не види, нити га познаје, а ви га познајете, јер у вама борави и у вама ће бити до краја света. ” Црква је непогрешива управо због тога што љоме руководи Дух Свети. Осврнувши се на данашњу перикопу из Јеванђеља, Преосвећени Владика је нагласио Христове речи: “Који иште ти му подај и који хоће од тебе да позајми, немој му одрећи”, и тумачећи даље, каже: “Христос нас, уствари, учи да који год иште од тебе, подај му. Међутим, овде Христос мисли пре свега на духовне дарове, али ако их сам ниси умножио, даћеш му само голе речи, само празнословље”. “Нека се Дух Свети усели у нас и да нас очисти и да спаси Благи душе наше, као што каже наша данашња молитва, Бог вас благословио”, речи су Владике, којима је завршио своју проповед.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број верних.

На крају Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је доделио Архијерејске захвалнице господи: Далибору Марковићу из Јагодине, Ненаду Николићу из Драгоцвета, Саши Јовановићу из Драгоцвета, Бојану Ранђеловићу из Трешњевице, Миодрагу Петковићу из Драгоцвета и Ненаду Милосављевићу из Јагодине.

По завршетку Свете Литургије, Епископ Јован је благословио присутни народ, након чега је уследила трпеза љубави, коју је припремио, вредни и посвећен својој парохији, свештеник из Драгоцвета, протојереј Славиша Илић, са својим парохијанима.

Нинослав Дирак, протођакон