АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕЉАКУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕЉАКУВелико сабрање верног народа са децом било је у Мељаку у петак 12. јуна 2020. године.

Тога дана је у храму Светог Јована Крститеља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован заједно са Његовим Преосвештенством Епископом Г. Георгијем, служио Свету архијерејску Литургију.

Епископима су саслуживали: игуман манастира Ћелија Доситеј Хиландарац (Радивојевић), архијерејски намесници протојереји-ставрофори Љубиша Смиљковић и Видо Милић, јереји Слободан Савковић, Огњен Козлина и Жељко Јовановић, протођакон Иван Гашић, ђакони Зоран Станковић и Филип Милованчевић.

На Литургији су појали студенти Богословског факултета у Београду.

Епископ шумадијски је после прочитаног Јеванђеља започео беседу речима: “Нека је благословен Бог у Светој Тројици који нас је сабрао у овом још незавршеном храму. Нека је благословен Бог који нас је сабрао на ову Свету Литургију. За Литургију се припермамо јер смо позвани да се на њој причестимо. У Цркви се живи литургијом и богослужењем кроз које добијамо милост Божију”. У наставку је Епископ говорио о значају празника Педесетнице нагласивши да тада славимо рођендан наше Цркве. “Ми се крштавамо у име Свете Тројице и тако живимо Духом Светим. Крштење је духовно рођење, а свака Литургија је духовни препород. Нас све заквашава Дух Свети у Светој Литургији. Цркву руководи Дух Свети. Значи, живети Црквом подразумева бити руковођен Духом Светим. Ми често гасимо Духа Светог нашим гресима али и обнављамо га кроз покајање. Дух Свети нас овећује. У Цркви све бива благодаћу Духа Светог”. Владика је позвао народ да буде опрезан у свом животу да не би Дух Свети одступао од нас. “Позвани смо да водимо рачуна о свом животу, јер нас све Бог види. Зато нам је неопходна мудрост да би смо живели Јеванђељски. Човек је склон паду, али је зато ту Бог да нам помогне да устанемо. Од Христа добијамо благослов да живимо Духом Светим и то нам помаже да победимо грех. Грех разједа све нас, али Бог је победитељ греха. Вером ћемо победити сваки грех јер смо примили Духа Светог. То је добро које нам даје Бог Спаситељ свих нас”. На крају беседе Епископ је све позвао да се трудимо да будемо добри: “ Самољубивост и гордост нас одваја и од Бога и од људи. Зато живимо Црквом, али немојмо се служити Црквом. Данас на овом светом месту заблагодаримо свима који су помогли да се на овом простору подигне овај свети храм. Моја жеља је да се од данас на овом месту недељом и празницима служи Света Литургија. Тако ћемо, полако изграђивати и овај храм, али и храм Духа Светог у нама”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

На Литургији се причестио велики број верног народа, а после Свете Литургије Епископи су упознати о даљем наставку радова на храму. Трудом надлежних свештеника и председника Општине Барајево господина Слободана Бате Адамовића приређена је трпеза љубави.