Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕРОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕРОВЦУУ уторак 9. јуна 2020. године, на трећи дан Педесетнице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован предводио је Литургијско сабрање у Церовцу уз саслужење протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића архијерејског намесника крагујевачког, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протонамесника Слободана Радивојевића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Стевана Илића.

Чтецирали су Марко Гаљак и Борко Богићевић.

Лепоту Богослужења украсио је “Хор младих” вођен диригентском палицом протојереја Драгослава Милована.

После прочитаног Јеванђеља, Епископ Јован је најпре честитао славу домаћинима и парохијанима овога Светога храма рекавши да нема ништа лепше и узвишеније, него слвити Свету Тројицу, Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога. Освртајући се на прочитано Јевађелско зачало Владика је говорио о апостолима, који су примили духовну со и њоме осолили целу васељену. Света Тројица освећује и просвећује сваког човека који долази на свет. Дух Свети непрестано обнавља Цркву и руководи њом и због тога је Црква непогрешива. То не значи да су људи који иду у цркву безгрешни, али Црква преображава човека од грешника у праведника. Данас се ми са Црквом рађамо, а Светом Тројицом смо обасјани да знамо шта је добро, а шта зло. Ми верујемо у Тројичнога Бога. Ако живимо Црквом и хришћански наша имена ће бити уписана у књигу живота, како би нас Господ препознао и по имену позвао.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Тајне причешћа, Епископ Јован је пререзао славски колач и освештао нову икону Свете Тројице на уласку у Храм.

Домаћини славе су били Константин и Горица Богдановић из Церовца.

Икона је дар честите парохијанке, чланице кола српских сестара при храму Свете Недеље у Десимировцу, Слободанке Николић, а икону је осликао господин Небојша Гачић иконописац из Чумића.

После Свете Литургије у новоизграђеној сали приређен је ручак за све присутне госте у организацији Црквеног Одбора, домаћина славе, надлежног пароха и његове породице. У току ручка надлежни парох бираним речима поздравио је Епископа шумадијског Господина Јована са жељом и молитвама да нас што дуже поучава и предводи.