Одштампајте ову страницу

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ суботу 6. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у Саборном храму у Крагујевцу са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије уочи празника Силаска Светог Духа на апостоле.

Сутрадан, на сам дан празника Силаска Светог Духа на апостоле, са почетком у 8 часова, свештенство и верни народ торжествено су дочекали Преосвећеног Владику испред владичанског двора и у литији, појући тропар празника “Благословен јеси Христе Боже наш...”, су ушли у храм, где је Преосвећени Владика Јован началствовао на Светој Архијерејској Литургији, уз саслужење ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” протојереја – ставрофора проф др Зорана Крстића, свештенства Саборног храма, протођакона Ивана Гашића, јерођакона Јована Прокина и чтечева.

Благољепијем Свете Литургије допринели су својим умилним гласовима, чланови хора, “Успења Пресвете Богородице”, под диригентском палицом протојереја Драгослава Милована.

На Светој Литургији Преосвећени Владика је у својим арипастирским молитвама, призвао благослов Божији и благодат Духа Светог и Животодајног на верни народ. По завршетку Литургије служено је вечерње Недеље Педесетнице, приликом којег је Епископ изговорио три молитве пред сабрањем верних који клече. То су молитве које узносимо Богу са покајањем, у којем ћемо живети до следеће Пасхе. Приликом читања тих молитава верни народ и свештенство су плели венце од траве и цвећа.

Има један рођендан који је веома значајан за спасење рода људског. То је Духовдан – рођендан Цркве Христове, који се слави у 50. дан по Васкрсењу Христовом (отуда Педесетница, грчки Πεντηκοστή). На тај дан, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика. Док су апостоли били сабрани на молитви у Јерусалиму, налет силовитог ветра је ушао у кућу и Свети Дух је испунио сваког од њих, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи. Јер, као што у људском телу ништа не бива без душе што је у њему, тако ни у телу Цркве ништа не бива без Духа Светога који је душа Цркве. У ствари, Црква је непрекидни Духовдан, Дух Свети је стално у њој као бескрајна животворна сила. И он непрекидно силази кроз сваку Свету Тајну, кроз сваку свету врлину, кроз свако Богослужење, кроз свако “Господе помилуј”, кроз сваки христочежњиви уздах.

Срећко Зечевић, протојереј