ПЕТ ГОДИНА АКЦИЈЕ “ГЛАДАН БЕЈАХ” БРАТСТВА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ

ПЕТ ГОДИНА АКЦИЈЕ “ГЛАДАН БЕЈАХ” БРАТСТВА ХРАМА СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУОве године братство храма Светога Саве је у току Великог поста, као и ранијих, организовало акцију “Гладан бејах”.

Та акција је дело и плод наших литургијских окупљања при храму Светога Саве на Аеродрому. Она је, у практичном смислу, испуњавање (извршење) Свете Литургије – службе као служење другоме.

Такође, ова пракса наше Цркве уместо голог хуманитарног карактера пре свега има евхаристијски. Ова карактеристика није ништа друго него апостолско искуство да после учешћа (Причешћа) у Телу и Крви наше телесне очи се отварају и у свакоме ближњем препознајемо Самог Њега – Христа нашег Васкрслог Спаситеља и Избавитеља. Као што се свештенослужитељи са највећим страхом и трепетом брину о најмањој честици Господњој на Трпези да не остане ван Агнеца (Тела) тако се исто и брине да скупи око трпезе овог света (која је само продужетак ове прве – литургијске Трпезе) све социјално маргинализоване, одбачене, друштвено “умањене” до честица људског постојања, јер су они наша одговорност за оно “што чусмо и видесмо” (1 Јн.1,1).

Нашој акцији се придружило и братство храма Свете Петке у Виноградима на челу са старешином протојерејем Драганом Брашанцем. Њихова литургијска заједница је, за време Божићног поста, скупила 660 оброка. Обзиром на свима познате ванредне околности изазване вирусом корона, а у току Великог поста, верници храма Светога Саве показали су да им хришћанског искуства пута за Емаус није недостајало, тако да смо скупили 500 оброка, што је укупно за ову годину скупљених 1160 оброка.

Овим путем са захваљујемо свим нашим верницима који су у овогодишњој акцији учествовали и на Христов позив се, овог поста, одазвали.

јереј Александар Мирковић