Одштампајте ову страницу

ОДРЖАНА ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ОДРЖАНА ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у недељу 8. марта 2020. године, после литургијског сабрања у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, мноштво окупљених верника кренуло је, предвођено свештенством колубарско-посавског намесништва, у литију улицама нашег града у част победе Православља над јересима и као молитвена подршка одбрани светиња и верног народа у Црној Гори.

Мештанима Лазаревца подршку су пружили и верници из осталих места нашег намесништва. Ово несвакидашње дешавање пропратио је велики број телевизијских екипа, новинара, фотографа и репортера. На самом почетку, окупљене је поздравио старешина храма Светог великомученика Димитрија, протојереј-ставрофор Марко Митић који се у име организатора литије и нашег намесништва захвалио верном народу, као и свима који су на било који начин помогли реализацију овога скупа. Учесници литије носили су транспаренте са порукама подршке верницима у Црној Гори док се ваздухом виорило мноштво српских државних, историјских и црквених барјака. У мноштву духовних песама, које су се захваљујући извођењу хора “Свети Димитрије” ориле лазаревачким улицама, издвојила се песма “Не дамо светиње”.

Поклик “Не дамо светиње”, могао се чути и међу народом поред којег је литија пролазила, као знак подршке и одобравања. Литија је завршена молитвом испред лазаревачког храма.

Тако је на крају прве недеље Великог поста верни народ лазаревачког краја свечано и достојанствено прославио победу Православља над јересима поручивши и страдалној браћи у Црној Гори да нису усамљени у својој невољи.