Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ суботу месопусну 22. фебруара 2020. године, на задушнице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник јасенички протојереј - ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Драгиша Савић, настојатељ манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић), протонамесник Драган Икић, протонамесник Далибор Новаковић, јереј Милан Кеџић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин), ђакон Владимир Степановић, као и многобројни народ који је дошао да са својим епископом заблагодари Богу и да се причести Светим Тајнама.

Литургијско сабрање својим певањем улепшали су ученици Богословије из Крагујевца под водством професора певања Немање Старовлаха.

Благословом владике, после прочитаног Јевађеља, беседио је отац Петар. Он се осврнуо на прочитана зачала из Светог Јеванђеља и подсетио да се данас славе задушнице, дан када се ми сећамо својих упокојених. Овај догађај треба нама да буде подсетник на то да ћемо и ми једног дана бити упокојени и да ће нама бити потребна молитва. Игуман је навео примере из житија светих који су се молили чак и за незнабошце и они би се спасавали молитвама светих. На крају је позвао присутне да се и ми тим примерима поучавамо и молимо и чинимо добра дела чак и за непријатеље наше, јер ћемо тиме учинити да и Бог нас спасе када то буде потребно. После заамовне молитве служен је парастос.

Беседа игумана Петра (Драгојловића), настојатеља манастира Пиносава

Након свете Литургије братсво храма је припремило трпезу љубави у парохијском дому.

Владимир Степановић, ђакон