Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЛАДЕНОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЛАДЕНОВЦУУ недељу, 16. фебруара 2020. године, када наша Црква прославља Светог Симеона Богопримца и Ану и Светог Јакова, Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, игуман манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Александар Марковић, протонамесник Остоја Пешић, јереј Милутин Гашевић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Стеван Илић.

Свечани тон богослужењу дали су Српски православни појци.

У својој беседи Епископ Јован се осврнуо на другу припремну недељу пред Васкршњи пост и објаснио верном народу Младеновца важност искрене молитве и покајања, насупрот гордости и сујете. Наш Владика је истакао да је један од највећих грехова самољубље, да онај који се хвали, велича себе, уздиже, при том друге понижава биће понижен, а они који признају своје грехе биће узвишени. “Немојмо никада сметнути са ума, драга браћо и сестре, да се Бог не да заварати”, истакао је наш Епископ. Наш Владика је тумачио и прочитану перикопу о Блудном сину и нагласио шта треба чинити да бисмо задобили вечно блаженство и избегли огањ вечни припремљен ђаволу и његовим слугама, шта је потребно да бисмо били у наручју Очевом. “Ето нам решења свих проблема, браћо и сестре! Када имамо љубави у себи онда нећемо ни помислити да учинимо нешто лоше другоме. Дакле, Богољубље, човекољубље и милосрђе је оно што смо дужни упражњавати”, закључио је Преосвећени Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Евхаристијског сабрања, које је крунисано причешћем великог броја верног народа Младеновца, заједничарење је настављено на трпези љубави у Свечаној сали Парохијског дома младеновачког Храма.

јереј Марко Јефтић