ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ И ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУ

ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ И ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУПразник Сретење Господње и Дан државности Републике Србије је и ове године традиционално прослављен у Орашцу, надомак Аранђеловца. На данашњи дан је подигнут Први српски устанак у Марићевића јарузи у селу Орашац.

Из Аранђеловца се у раним јутарњим сатима за Орашац упутила литија сачињена од свештенства и верног народа, која је у молитвеној атмосфери са црквеним барјацима и иконама стигла у Орашац пред сами почетак свете архијерејске Литургије.

Прослава празника Сретења Господњег и Дана државности Републике Србије започета је светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслуживање архијерејског намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, архијереског намесника јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, архијерејског намесника младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, протојереја Рада Радовића, госта из Митрополије црногорско-приморске, протођакона Ивана Гашића, ђакона Александра Бабића и јерођакона Јована Прокина.

Ово свето сабрање су својим појањем увеличали и чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након читања Светог Јеванђеља Епископ Јован је верни народ поучио својом беседом о значају празника Сретење Господњ. Епископ је рекао да смо се сабрали у историјском и устаничком Орашцу да прославимо овај свети дан. “Данашњи дан, празник Сретење има елементе и Господњег и Богородичног празника. Сретење је заправо празник сусрета. Срести се са неким нама драгим је од велике важности за наш живот, а онај који нема осећаја за друге, нема осећаја ни за Бога. Старац Симеон је добио обећање од Господа, које му је Он и испунио, да неће напустити овај свет све док не упозна Господа Христа. У том моменту сретања са Христом, изговорио је једну од најлепших молитава у нашој светој Цркви “Сада отпушташ”. Сретење је сусрет Бога и човека”, како је наласио Преосвећени Владика. Ми смо створени за заједницу и тој заједници нас учи Христос, заједници која је сусрет душе са Богом. Још смо били поучени и значају и важности хришћанске породице, јер је породица темељ где се зида Црква Божија. Својим доласком у овај свет, Господ је измирио човека и Бога. Епископ је још рекао и да се са Богом нећемо срести у Царству Божијем, ако га сада у овом свету не носимо у своме срцу, јер нема ништа теже него када човек затвори своје телесне очи, а духовне очи му још нису отворене.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије у храму Вазнесења Господњег у Орашцу, Задужбинарско друштво “Први српски устанак” из Орашца је ове године по 25. пут уручило награду “Одзиви Филипу Вишњићу”. Ове године добитник награде је био песник Манојло Гавриловић са својом збирком песама под називом “Српски виногради”, који је по добијању награде прочитао једну песму из своје збирке. Прослава Дана државности Републике Србије, настављена је испред спомен школе и споменика Вожду Карађорђу где је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством одслужио помен пострадалим учесницима Првог српског устанка.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована након молебана

Свечана прослава је настављена полагањем венаца на споменик Вожду Карађорђу од стране председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић и председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића. Потом се окупљенима обратио председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, а за њим и председница Народне скупштине Републике Српске Маја Гојковић. У наставку је уприличен културно уметнички програм, а на послетку је одслужен и молебан за подршку верном народу и светињама Српске православне цркве у Црној Гори.

Епископ Јован је у поподневним сатима служио и парастос вожду Ђорђу Петровићу – Карађорђу, у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу.

јереј Немања Искић

ФОТОГАЛЕРИЈА 1

ФОТОГАЛЕРИЈА 2

ФОТОГАЛЕРИЈА 3