СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У ЛАЗАРЕВЦУ

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У ЛАЗАРЕВЦУПрослављање “Светосавских дана”, ове 2020. године, започето је у петак 24. јануара, свечаном Светосавском академијом, у Центру за културу у Лазаревцу. Част да организује свечану Светосавску академију, ове године, припала је ОШ “Свети Сава” из Великих Црљена, по устаљеном правилу да сваке године једна од школа са територије наше општине припрема академију у част школске славе. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе припремили су интересантан приказ, којим су желели да представе како је Свети Сава у сваком смислу био почетак, иницијатор и инспирација сваком културном и духовном дешавању код нас.

Наредне вечери ОШ “Свети Сава” била је домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва традиционално присуствовали и представници јавног и културног и духовног живота лазаревачке општине.

У понедељак, 27. јануара 2020. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Као и сваке године велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у Литургијском Сабрању. Заједно са свештенством храма верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског Просветитеља.

У уторак, 28. јануара 2020. године, осму годину за редом, организован је и наградни, светосавски, ликовно-литерарни конкурс, под називом “Симболизам раног хришћансва”. Значајан допринос у организовању изложбе посвећене поменутом конкурсу дали су вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су се заједно са наставницима српског језика и ликовног васпитања постарали да за квалитет изложених и награђених радова. Отварању изложбе и додели награда најуспешнијим ученицима претходио је пригодан културно-уметнички програм. Овода пута окупљенима су се са неколико нумера представили чланови састава “Веродар”. Мноштво радова који су пристигли на нашу адресу су захваљујући Градској општини Лазаревац, награђени наградним фондом примереним уложеном труду. Захваљујући дугогодишњој сарадњи са Центом за културу Лазаревац, овогодишња поставка “Светосавске изложбе” изложена је у простору галерије “Савременици”. Поклоне награђеним ученицима доделили су свештеници Александар Глишић и Родољуб Војиновић, као и дирекрора ОШ “Милорад Лабудовић Лабуд” из Барошевца, госпођа Љиљана Илић. Број присутних посетилаца ове изложбе и све већи број ученика заинтересованих да учестују на наградном конкурсу, као и њихових учитеља и наставника, сведочи о квалитету саме изложбе и њеном месту међу културним дешавањима у нашем граду.

Светосавски дани ове године су обогаћени и књижевном вечери духовне поезије, која је организована 30. јануара, у Модерној галерији у Лазаревцу. Своје стихове читали су чланови неколико књижевних клубова са територије наше општине. Скроман почетак ове године изнедрио је жељу локалних ствараоца да поетски сусрети и част првог српског књижевника, Светог Саве, постану традиција, која ће временомн још више добити на масовности и квалитету.

Тако је ове, 2020. године, вишедневним прослављањем, у нашем намесништву, протекло је слављење у част Светога Саве, свечано и достојанствено, како приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом Просветитељу српскога рода.