Одштампајте ову страницу

СВЕТОСАВСКО ЈУТРО У ОПАРИЋУ

СВЕТОСАВСКО ЈУТРО У ОПАРИЋУ “...Род је српски, драги Боже,
У последње дане ове,
Тешко Теби сагрешио,
Од Тебе се отпадио.
Али има јоште срца,
Која ти се Боже моле:
То су деца, деца српска,
Она Тебе Боже воле...”

Светосавско јутро у левачком селу Опарић, окупило је у месном храму ученике из овдашње школе. Заједно са својим учитељима отпочели су данашњи празник сабрани на светој Литургији, коју је служио парох опарићки, јереј Бојан Стојадиновић.

Посебну лепоту празничном богослужењу допринели су гласови дечијег црквеног хора “Јеленица”. Они увек, својим одговарањем, светој Литургији дају посебну топлину. Већина присутне деце пришла је Светој Чаши. Након заамвоне молитве свештеник је извршио обред резања славског колача и освећења славског жита, међу којима и школски, који је ове године, у част Светога Саве, принео Марко Илић, наставник математике.

Након отпуста, деца су у част Светитеља кога празнујемо, Светог Саве – школске славе, декламовала песме припремљене уз помоћ својих родитеља и наставника, а деца из црквеног хора, по већ устаљеној традицији, отпојала су светосавске песме.

“Старији су занемогли,
Срцем својим отежали,
А деца су химне Теби
Понајлепше отпојали.
И за њих се, Боже, молим:
-Дај им Боже снаге нове
Да обнове Цркву српску
Твоју славу на векове.”

Уследило је дељење пригодних дарова за присутну децу, која су својим трудом увеличали овај, свакако велики празник.

После свете Литургије сви заједно су, наставници, деца, родитељи и свештеник са породицом, отишли у месну школу где је изведена светосавска школска приредба. Деца су својим залагањем и учествовањем у програму припремљеном у част данашњег празника, показала да им је и те како важно прослављање Светог Саве, духовног оца Срба, школске славе.

Јелена Стојадиновић