Одштампајте ову страницу

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ Саву да похвалим, знања, Боже мој, даруј ми! (Теодосије)

Већ осам векова наша света помесна црква прославља свога заштитника и патрона Светога Саву, првог српског архиепископа. И ове године нам је припала част да наш храм на Аеродрому свечано обележи 27. јануар, када прослављамо Светога Саву. Свету Литургију служили су: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић (старешина храма), протонамесник Немања Младеновић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Александар Ђорђевић. Свечаности је присуствовао велики број верника, најмлађих чланова наше цркве, и чланови дечијег хора који су прославили своју крсну славу и свога заштитника Светога Саву. Хор постоји већ десет година, и под управом и бригом јереја Ивана Антонијевића окупља сваке године велики број деце.

У наставку Литургије, традиционално је прочитана посланица Преосвећеног владике Јована у којој је речено: “Живот Светог Саве је био потпуно духован и увек проткан вером у Бога, па је сведочанством сопственог живота, поучавао да је темељ истинског духовног живота пре свега права вера. За Светог Саву вера није једна од врлина, она је била – свеврлина. Она је животни став и унутарње стање и утемељење целокупног човековог бића. То је темељ на коме се изграђује унутарњи човек. Као таква, права вера је небески дар који се стиче подвигом, трудом, молитвом и проливањем сопствене крви. Свети Сава је учио да неверје, или лажна вера, могу бити само људско уверење које не доноси спасење. Неверје и лажна вера не сједињују човека са Богом, него га одвајају од Њега, постављајући на Божије место лажне идоле и лажне богове”.

После заамвоне молитве пререзани су славски колачи нашега храма, дечијег хора Светога Саве.

У просторијама духовног центра Златоусти организована је рецитација у част Светога Саве, која се редовно одржава сваке године трудом вероучитеља и ученика. Преко стотину малишана, полазника веронауке, из оближње школе “Мирко Јовановић” рецитовало је и певало у част највећег српског светитеља. Као мали знак пажње, учесницима је после рецитације додељен светосавски пакетић. Надамо се да ће дан Светога Саве, сваке године окупљати све већи број деце и ученика, који ће певати и рецитовати у његову част.

“Пута који води у Живот наставник, и првопрестолник, и учитељ био јеси. Светитељу Саво, ти први дође и, отачаство твоје просветлив, Духом Светим га породи, те у мисленом Рају свеосвећена твоја чеда као маслинова дрвета ти засади”.

ђакон Александар Ђорђевић