Одштампајте ову страницу

ПРВО ПРИЧЕШЋЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ УЧЕНИКЕ ОШ “ЈОВАН ПОПОВИЋ” ИЗ КРАГУЈЕВЦА

ПРВО ПРИЧЕШЋЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ УЧЕНИКЕ ОШ “ЈОВАН ПОПОВИЋ” ИЗ КРАГУЈЕВЦА Трећег дана Божића, када наша Српска православна црква прославља светог првомученика архиђакона Стефана, у крагујевачком насељу Шумарице служена је света Евхаристија. Парохијски свештеник цркве Светог Георгија, протојереј Срђан Тешић, началствовао је овом светом Евхаристијском заједницом коју су чинили чланови хора “Свети ђакон Авакум”, верни народ и на велику радост свих, многобројна деца основне школе “Јован Поповић” из Шумарица.

Ученици првог и другог разреда дошли су у пратњи свог вероучитеља Милоша Тодоровића, а на посебну срећу свих присутних, са њима су дошли и мали предшколци у пратњи своје васпитачице Сашке Лазић. За одговарање на Литургији су били задужени чланови хора “Свети ђакон Авакум” али поред њих, иако су најмлађи, ученици основне школе били су спремни да својим гласовима помогну хору у појању. Поред појања ђаци су гласно са верним народом и свештеником Срђаном понављали речи молитве Господње и молитве пред Свето Причешће. Оваквим својим понашањем на светој Литургији измамљивали су осмехе присутног верног народа.

Такође, најмлађи су након гласно изговорених речи молитве пред Свето Причешће узели учешћа и у Телу и Крви Христовој. За неке ученике ово је било и прво Свето Причешће, а са колико позитивних утисака су се вратили у школске клупе говори то да су одушевљени својим домаћином протојерејем Срђаном решили да направе представу поводом Светог Саве и у знак захвалности позову оца Срђана у госте.

Празнични изглед цркве, која је украшена Божићним мотивима, посебно се допао најмлађим учесницима свете Евхаристије. Након свете Литургије за малишане је припремљено посебно послужење, тако да су окрепљени и кренули назад ка школи и својим задацима у школским клупама.