ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА БАДЊЕГ ДАНА И БОЖИЋА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУСлава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља

У свим храмовима орашачког намесништва свечано и молитвено су прослављени празници Оци, Бадњи дан и Рођење Господа Нашега и Спаса Исуса Христа. Ових дана сви наши храмови су били украшени верницима који су у великом броју са својим породицама долазили на Свете службе да се помоле Господу и да приступе Светој Чаши.

На празник Оци, у свим храмовима је служена Света Литургија, а у храми Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, је након Свете Литургије уприличена подела пакетића за све окупљене малишане у храму са играчкама и књигама за децу. У вечерњим часовима након службе је одслужен и молебан за свештенсво и верни народ у Црној Гори.

Прослава божићних празника је започета Светом Литургијом на Бадње јутро у свим храмовина орашачког намесништва, па тако и у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Пре освећења и паљења Бадњака су за све окупљене вернике ученици ОШ “Светолик Ранковић” из Аранђеловца уприличили приредбу под називом “Божићне радости” коју су припремили са својим вероучитељем Јованом Младеновићем. Ученици ове школе су показали своја умећа, вештине и знања стечена на часовима верске наставе. Глумом, песмом, игром и рецитовањем ђаци који похађају часове верске наставе су присутнима приближили смисао празника Божић. Овим празничним игроказом настављена је дугогодишња традиција одржавања дечијих приредби поводом значајних празника наше Цркве. После приредбе сви окупљени верници су изашли испред храма где је протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић освештао дрво бадњак, а потом је уприличено паљење бадњака испред храма које је било посебно интересантно нашим најмлађим суграђанима који су се до касно играли око ватре и певушили Божићне песмице које су пре тога слушали на приредби. Верници су преузимали припремљене бадњаке и сламу коју су потом носили својим домовима. Верницима је прочитана Божићна посланица Епископа шумадијског Господина Јована у којој је наш Епископ свим верницима уз поуку о Богомладенцу Христу честитао овај празник и позвао на мир међу људима.

На Божић Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Слободан Раковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Немања Искић и ђакон Александар Бабић уз појање хора “Св. Анастасија Српска” из Аранђеловца. Божићну посланицу Православног Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Господина Иринеја прочитао је протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић окупљеним верницима. Веома велики број верника је на овај дан приступио Светој Чаши и причестио се Телом и Крвљу Господа и Спаса Нашег Исуса Христа. Након Свете Литургије, подељена је чесница прво нашим најмлађим суграђанима, а потом и осталим вернима који су имали прилику да пронађу један златник и један од два сребрна новчића који су се налазили у њој. Свих ових дана храмови су били преплављени верницима који су у долазили у своје храмове на Свете службе.

јереј Немања Искић