СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БРЕСНИЦИУ среду, 1. јануара 2020. године, када наша света, саборна и апостолска Црква прославља и молитвено се сећа светог мученика Бонифатија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког.

Епископу су саслуживали игуман Петар (Драгојловић), настојатељ манастира Пиносава, протојереј Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић, као и протођакон Иван Гашић.

У току свете Литургије Епископ је у чин ђакона рукоположио господина Жељка Јовановића из Београда.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Еванђеља, Његово Преосвештенство је напоменуо да је потребно да све у животу човековом бива из смирења, никако из гордости. Смирење је врлина која нас узводи ка Богу, а гордост нас одбија од Бога. Епископ је још додао да је јако важно за човека хришћанина да буде у заједници са другим људима, а та заједница јесте Црква Христова, једна, света, саборна и апостолска. „Само у саборности, човек, иако грешан, може да се спасе благодаћу Божијом“, истакао је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Честитајући новорукоположеном ђакону, Владика га је подсетио да дар који данас прима јесте нешто најузвишеније што човек од Бога може примити. Дар Духа Светога је оно што руководи Цркву Христову, а исто тако би требало да руководи и нас као чланове Тела Христовог. Подсећајући га да чува благодат која га је се коснула данас, Епископ је напоменуо да се Благодат Божија лако губи, а тешко поново задобија. Зато, у смирењу своме, сачувајмо благодат која нам је од Бога дата.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

По завршеној светој Литургији, Епископ је благословио верни народ честитајући им предстојећи празник Рођења Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

Илија Арсенијевић