Одштампајте ову страницу

ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ВРЕОЦИМА

ЕПИСКОП ЈОВАН БОГОСЛУЖИО У ВРЕОЦИМАУ суботу, 28. децембра 2019. године, када Црква прославља светог свештеномученика Елефтерија и преподобног Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Вреоцима, надомак Лазаревца, у колубарско-посавском намесништву.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки и рачански, протојереј-ставрофор Раде Тодоровић, гост из Епархије шабачке, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, игуман Доситеј Хиландарац, настојатељ манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама, као и протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован Прокин и ђакон Никола Урошевић.

Благољепију сабрања допринело је појање “Србских православних појаца” из Београда.

Поучном беседом Владика Јован је подсетио окупљене вернике на важност редовног читања и пруочавања Светог Писма за православне хришћане. Ова књига нуди човеку одговоре на сва питања која у животу можемо поставити. Зато Свето Писмо и јесте Књига над књигама. Речи које се најчешће понављају у Светом Јеванђељу су Царство Небеско и Љубав. “То Царство Небеско се налази у сваком човеку, када он живи Богом. Такав човек у себи има веру, наду, милосрђе... А темељ врлинског живота је смирење.”, поучавао је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После литургијског сабрања уследила је трпеза љубави, коју је за окупљене вернике приредио парох вреочки протојереј Радивоје Стојадиновић, са својом породицом и верним народом.

Овом приликом Владика Јован посетио је и храм Светог архангела Гаврила у Шопићу и благословио наставак радова на живописању шопићког храма. Владика је обишао и реновирану свечану салу парохијског дома.