АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ“А они посијани у трњу, јесу они који слушају ријеч,
али бриге овога вијека и обмана богатства
и пожуде за осталим стварима уђу и загуше ријеч,
и без рода остане.”
Јеванђеље по Марку, 4 18-19

У четвртак, 26. децембра 2019. године, када Црква Христова светкује и празнује свете мученике Евстратија, Аксентија, Евгенија, Мардарија и Ореста, те светог Никодима Српског и свештеномученика Гаврила, служена је света архијерејска Литургија у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Епископу шумадијском Г. Јовану саслуживали су: протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милић Марковић, као и протођакон Мирослав Василијевић.

У надахнутој беседи, Владика Јован је говорио о формалној молитви која је последица рутине, а не усредоточености. Много пута нам, док се молимо, неко или нешто одвлачи пажњу. У таквим молитвама нема суштине, јер док се молимо – више размишљамо о другим стварима. Много пута се молимо, али не водимо рачуна шта говоримо, па тако ни најчувенију молитву Оче наш неки изговарају по аутоматизму, и без жеље да се тој молитви препусте. Хришћани би морали да имају свест о томе да је ово утицај нечастивог, те да се активно боре сами са собом и да у тој борби узрастају у врлини, истакао је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Овом сабрању присуствовала је и повећа група ученика Средње стручне школе у Крагујевцу, које су довели вероучитељи г. Марко Гаљак и г. Горан Лазаревић. Ученици су, по обичају, одговарали и читали Символ вере, Оче наш и молитву пред Причешће.

По завршетку свете Литургије уследило је послужење за све присутне, које је припремило братство Старе крагујевачке цркве.

вероучитељ Горан Лазаревић