Одштампајте ову страницу

УЧЕНИЦИ ВЕРОНАУКЕ НА ЛИТУРГИЈИ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИ

УЧЕНИЦИ ВЕРОНАУКЕ НА ЛИТУРГИЈИ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У СУШИЦИУ уторак, 24. децембра 2019. године, када наша света, саборна и апостолска Црква прославља преподобног Данила Столпника, у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици служена је света Литургија којој су, поред верног народа, присуствовали и ученици Прве техничке школе на иницијативу њихових вероучитеља, Борка Богићевића и Николе Ђурице.

Светим сабрањем началствовао је протонамесник Александар Сенић, а саслуживали су му јереј Марко Вуксановић и ђакон Урош Костић.

Окупљеним ученицима беседом се обратио протонамесник Александар Сенић подсетивши их да је веронаука “почетак живота у Цркви”, односно нашег живота у Христу који треба да обухвати цео наш живот, а не само да се заврши изласком из школских клупа. Надахнут јеванђелском причом о свадби царевог сина (Лк 14, 16-24), протонамесник Александар је свету Литургију упоредио са поменутом гозбом и напоменуо да смо сви ми позвани да узмемо активног учешћа у њој, а не да се задовољимо изговорима да са исте изостајемо и да се тако лишимо њене радости. Веронаука, чији су окупљени ученици полазници, није само обичан школски предмет, већ и директан позив Господњи њеним полазницима који преко својих школских клупа треба да и сами дођу на “гозбу Господара”, тј. да и сами почну да воде активан литургијски живот. Отац Александар је у беседи такође напоменуо и важност Божићног поста те је окупљене ученике позвао да се током истог што више причешћују.

Ученици су потом узели активног учешћа у светој Литургији, да би се потом причестили Телом и Крвљу Господњом, чиме су на најлепши могући начин украсили наше литургијско сабрање. По свршетку службе уприличено је послужење за све окупљене вернике.

Никола Ђурица, вероучитељ