ДЕВИЧКО - ЦРНОРЕЧКИ ГОРОСТАС СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У БРЕСНИЦИ

bresnica1512“Молитва је најбоља поука”, Симеон Атонски

У недељу, 15. децембра 2019. године, парче неба се спустило на земљу у Бресници јер је служена света божанствена Литургија поводом славе цркве која је посвећена управо Светом Јоаникију Девичком и Црноречком који је живео у 14. веку. Литургијом је началствовао протојереј становљански Горан Ђерковић, а саслуживали су протојереј Саша Антонијевић, старешина храма, као и јереј Милош Ђурић.

Литургију је својим појањем улепшао и украсио црквени хор Старе Милошеве цркве.

Храм је био мали да прими сав народ који је дошао да прослави косовског патрона и заштитника овог насеља светог Јоаникија Чудотворца који је већи део свог живота провео у шупљој букви подвизавајући се и лечећи убоге додиром. Након прочитаног јеванђељског штива верном народу се надахнутом беседом обратио јереј Милош Ђурић говорећи о животу и делу овог горостаса из Зете.

На крају Литургије пререзан је славски колач. Колачарка је била Сава Ђерковић и њен син протојереј становљански Горан Ђерковић са породицом.

Након Литургије уследило је послужење за све присутне које су припремили колачари у част светог Јоаникија Девичког и Црноречког, молитвеног заступника бресничких парохијана пред Васкрслим Господом.

вероучитељ Марко Гаљак