Одштампајте ову страницу

“СУСРЕТ ДУХОВНЕ ПЕСМЕ И ПОЕЗИЈЕ” ПРИ ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА АЕРОДРОМУ

“СУСРЕТ ДУХОВНЕ ПЕСМЕ И ПОЕЗИЈЕ” ПРИ ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ НА СЕРОДРОМУУ четвртак, 5. децембра 2019. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а у циљу обележавања осмовековног постојања наше свете Српске православне цркве, драмски студио “Лепеница”, крагујевачки писци и песници у сарадњи са братсвом храма Светога Саве организовали су програм под називом “Сусрет духовне песме и поезије”.

Ово вече је било вече песме и поезије у којем су наши крагујевачки писци и песници из своје пребогате уметничке ризнице приложили свој јеванђелски талант и придодали га нашем свенародном таланту који нам је Господ даровао кроз Светога Саву и нашу Цркву.

Песници који су учествовали у овом програму су:

Живадинка Жижа Марковић – правница у пензији. Објавила три књиге “Кристина опрости”, “Венчање бога кише”, “Кристали олујних времена”. Заступљена је у 154 зборника поезије и у више антологија. Добитница је више награда и признања.

Вера Јелић – просветни радник. Пише поезију, кратке приче, дечију монодраму. За свој рад добила бројне повеље, награде, похвале. Члан је Песничког клуба “др Саша Божовоћ” у Крагујевцу и Књижевног клуба “Крагујевац”.

Весна Максимовић – крагујевачка сликарка и песникиња. Учесник многих песничких сусрета и ликовних колонија. Аутор је пројекта “Додир свиле” из области културе, самостално излаже слике на свили у Галерији Народног музеја Крагујевац и народној библиотеци “Вук Караџић” у Колонији.

Славимир Зеленкапић – књижевним стваралаштвом бави се више од пола века. Заступљен у антологијама: Певач уснуле престонице, и Антологији духовне поезије Србије и Црне Горе. Добитник је више награда и признања, уређивао часописе, приђивао књиге,…

Вера Марковић – пише за децу и одрасле, за сада има шест објављених књига песама.

Радмило Ристић – пише поезију и сатиру на српском и немачком језику, а преводи са руског и енглеског језика. Добитник је више десетина награда и признања у Русији, Јапану, Немачкој, Куби, САД. Аутор је 25 објављених књига на српском, немачком, руском и енглеском језику. Координатор је “Школе мира” за земље немачког говорног подручја. Члан је више удружења писаца у Србији као: “Гетеовог друштва” у Београду, “Матице српске” у Новом Саду. Поред свих признања посебно му је драга Захвалница Епископа Шумадијског Господина Јована за очување језичког и културног наслеђа нашег народа.

Вече је улепшала песма Драмског студија “Лепеница” коју је предводио господин Мирослав Барјактаревић.

На крају програма отац Александар се захвалио, испред братства храма, свима који учествовали у овом догађају. Подсећајући све присутне на томе да је ово вече трећи културно-уметнички догађај храма Светога Саве, посвећен јубилеју осмовековног постојања СПЦ. У овим догађајима учествовали су разни уметници, песници, музичари, писци, књижевници. После програма отац Александар је позвао све присутне на послужење, разговор и дружење.

јереј Александар Мирковић