Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА У ДРАГОЦВЕТУ

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА У ДРАГОЦВЕТУУ дане попразништва Ваведења Пресвете Богородице, 5.12. / 22.11. 2019. године, у цркви Светог Николе у Драгоцвету, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је крстове за цркву и звонару именованог храма.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Радослав Станковић, протојереј-ставрофор Лазар Илић, протојереј Александар Гајић, протојереј Срђан Кандић и ђакон Далибор Нићифоровић, уз присуство свештенства беличког намесништва, верника драгоцветчке парохије и многобројних гостију и званица.

После освећења крстова Његово Преосвештенство обратио се окупљеним верницима и у духу празника Ваведења нагласио значај послушања, односно, служења Богу, за шта је можда и најбољи пример Пресвета Богородица. Преосвећени Владика нагласио је и значај крста за нас православне хришћане, истичући да ми увек треба да будемо у сенци крста и на стазама крстораспетог Господа Исуса Христа, у чијој благодати непрекидно треба да обитавамо и да узрастамо до познања Бога у Царству Његовом, које нам је обећано и које нам се дарује уколико га следујемо.

По завршеној беседи Преосвећени Владика је својим Архијерејским захвалницама одликовао заслужне у радовима на обнови цркве Светог Николе у Драгоцвету: фирму “Агро Ђоле” из Јагодине, г. Ненада Јевтића из Драгоцвета, г. Златка Ђузића из Драгоцвета, г. Зорана Ђузића из Драгоцвета и црквено општински управни одбор ЦО Драгоцвет.

По додели Архијерејских захвалница, у знак велике радости због доласка нашег Архијереја, ђаци основне школе у Драгоцвету, под руководством њиховог вероучитеља Николе, извели су кратку поучну представу, која одражава живот и схватање младих људи данашњице, али даје и поуку како се то схватање може преточити у истинско, хришћанско, које једино има истинску вредност.

По завршетку представе окупљени народ је пришао на благослов Његовог Преосвештенства, после чега је Преосвећени Епископ шумадијски прегледао радове који су завршени у току године и дао смернице за наставак радова на реновирању цркве у Драгоцвету.

Окупљени народ срдачно је испратио свог Архијереја, не скривајући радост што су имали прилику да учествују у овом догађају и што су имали прилику да узму благослов од свог Архипастира лично.