ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ

ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ МИЛОШЕВОЈ ЦРКВИ“Пост је учитељ умерености,
мајка врлине,
васпитач чада Божијих”.

свети Астерије Амасијски

У четвртак, 5. децембра 2019. године, када Црква Христова светкује и празнује апостоле Филимона, Архипа и Апфија, Његово Преосвештенство Епскоп шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Милић Марковић (старешина цркве), јереј Владан Костадиновић и протођакон Мирослав Василијевић.

Литургији су присуствовали ученици Средње стручне школе у Крагујевцу, предвођени својим вероучитељима г. Марком Гаљаком и г. Гораном Лазаревићем, те ђаци ОШ Драгиша Луковић Шпанац – које је довела вероучитељица г-ђа Милева Пушоњић Радовић.

Након прочитане јеванђељске перикопе, верном лаосу и деци се обратио Епископ Јован, говорећи о посту и његовом значају. Ученици су активно узели учешће у Светој Евхаристији, одговарајући и читајући Символ вере и Оче наш. На крају, они су се и причестили Светим Тајнама и тако су на најбољи могући начин показали да Литургија јесте оно најважније о чему уче на часовима веронауке – Литургија је једна катихеза, која даје печат свему, али нас васпитава и води ка истинском хришћанском етосу да би у будућности порасли Творцу на славу, родитељима на понос, а Цркви и отаџбини на корист.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије, Владика је благословио сав окупљени народ, поделио им иконице, а након тога је уследило окрепљење и послужење за све присутне – које је припремило братство Старе Милошеве цркве.

вероучитељ Марко Гаљак