ПРОСЛАВА ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ПРОСЛАВА ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАНа дан када се наша света, саборна и апостолска Црква молитвено сећа чудотворне иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице у петак, 22. новембра 2019. године, верни народ се сабрао у Храму светог великомученика Георгија у Шумарицама да молитвено прослави овај празник.

Акатистно молепствије предводио је протојереј Срђан П. Тешић, а на икосне стихове одговарали су чланови хора “Свети ђакон Авакум”, предвођени протиницом Милицом Тешић.

Колач су ове године у славу и част Пресвете Богородице припремиле Смиља Шуловић и Десанка Марковић, а за следећу годину су колач преузели Јовица и Наталија Марковић.

У богонадахнутој беседи протојереј Срђан је најпре честитао празник сабранима и истакао значај Пресвете Богородице за наше спасење. Отац Срђан позвао је вернике да се увек обраћају Богомајци која је мајка свих нас и да јој стално молитвено вапијемо и иштемо оно што је корисно за наше спасење. Подсетио је да се данас прославља и свети Нектарије Егински Чудотворац, који се у новије доба јавио као велики молитвеник за нас пред Богом живим и брзи помоћник болнима који му се са вером обраћају. Свети Нектарије је на путу спасења увек призивао Пресвету Богорододицу, њој се молио усрдно и њеним молитвама је одолевао разним искушењима, а знамо да их је имао много, али трпљењем је спасавао душу своју. Тако и ми треба са вером у Бога и заступништво Пресвете Богородице у њено мајчинско старање, да ходимо путем Христовим, да одолевамо искушењима и да се боримо да задобијемо Царство Небеско које нам се не може одузети.

Трудом и љубављу овогодишњих колачара припремљено је послужење за све сабране, па се молитвено сабрање завршило трпезом љубави.

Александар Радовановић, студент теологије