ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА АРАНЂЕЛОВДАНА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУДана 21. новембра када наша Света Црква прославља Сабор Светог Архангела Михаила и свих небеских сила бестелених, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Слободан Раковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Немања Искић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Својим појањем ову Свету Литургију су улепшали чланови хора Богословије “Светог Јована Златоуста” из Крагујевца на челу са професором Немањом Старовлахом.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, Епископ Јован је свим окупљеним славарима честитао крсну славу и на дан њиховог заштитника, Архангела Михаила их поучио својим беседом. Владика Јован нас је све подсетио да морамо да се трудимо да чујемо глас нашег анђела чувара, који нам је додрељен и који нас прати од нашег Крштења, јер је он глас Божији који нас води исправном стазом. Владика је нагласио да су анђели наша небеска браћа која се за нас брину и који нам увек желе најбоље. У својој беседи Владика се осврнуо на изглед иконе светог архангела Михаила и поучио нас значају његовог изображеног лика. Мач који архангел држи у својој руци јесте духовна сила којом нам помаже да превазиђемо зло које нас свакодневно окружује.Човек по својој слободној вољи коју је од Творца добио има право на избор и ту свако од нас има право да изабере, да ли ће слушати оног који га наводи на зло или оног анђела који га води ка добру. Онај ко слуша анђела Божијег, слуша и Бога. Лукавство које није проткано добрим је ђавоље оружје којим се он бори да придобије људе на своју страну, али Богом се све побеђује. Док ходимо у тами и док је тама у нама не знамо куда идемо, али ако пратимо светлост Божију она ће нас штитити, као анђео својим крилима. Епископ Јован нас је подсетио да ако затражимо помоћ од Бога, он ће нам послати свога анђела у помоћ. Не смемо ни изгубити поверење у људе, јер ко изгуби поверење у људе губи веру и у Бога. Епископ нас је још поучио да слушамо речи светог Јеванђеља, јер нас данашња прича учи да требамо да се радујемо и да се трудимо да наша имена буду записана у књигу живота. У ту књигу анђели уписују наша добра дела, али не треба заборавити да и нечастиви има своју књигу у којој бележи наша лоша дела. Ако имамо искрено и чисто срце, онда смо везани за Бога и томе требамо стремити у своме животу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије и резања славских колача данашњим славарима, Епископ Јован је пререзао славски колач у дому протојереја-ставрофора Миће Ћирковића и протинице Марице, након чега је честитао славу и присуствовао на трпези коју је породица Ћирковић припремила у ову част.

јереј Немања Искић