Одштампајте ову страницу

САЈАМ ВИНА У ЛАЗАРЕВЦУ

САЈАМ ВИНА У ЛАЗАРЕВЦУУ суботу, 9. новембра 2019. године, Његово Преосвештенсво Епископ шумадијски Господин Јован, благословио је отварање и рад “Сајма српских вина”, који се у Лазаревцу одржава једанаести пут.

Владика је поздравио произвођаче и излагаче вина овогодишњег сајма и пожелео им пуно успеха у даљем раду. Преосвећени је посебно истакао значај узгајања винове лозе и маслине, јер хиљадама година уназад, ове две благословене биљке су саставни део богослужења, Свете Литургије, тог највећег и насветијег дела које је Бог подарио човеку. Последњих деценија у Србији васкрсавају виногради и винова лоза. “Нека Господ сачува поља, њиве и винограде, а и вас који радите на том пољу. Нека сте срећни и Богом благословени!”, поручио је Владика Јован проглашавајући сајам отвореним.

Првобитно је ова манифестација организована са циљем да подигне винску културу становника Лазаревца, али је временом прерасла у нешто много веће. Сваке године приметан је све већи број и излагача и посетилаца на овој манифестацији. Од првог сајма па до данас отворено је неколико нових винарија на територији наше општине и неколико винских подрума у нашем граду.

Данас је “Фестивал српских вина” једна од најлепших винских манифестација са преко шездесет излагача из свих крајева наше земље. Манифестација се одржава у организацији градске општине Лазаревац и Туристичке организације Лазаревац. Већ неколико последњих година на сајму вина и Епархија шумадиска успешно представља свој бренд, “Литургијско вино”.