Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУУ суботу, 9. новембра 2019. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Нестора, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Преносу моштију Светог Николаја Мирликијског у Ковачевцу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј Владан Јовановић, протонамесник Ратко Аврамовић, јереј Жељко Милић, јереј Бојан Вићовац и протођакон Иван Гашић. Литургијско славље увеличали су Српски православни појци из Београда.

Поред мноштва народа који је од раног јутра испунио порту и храм у Ковачевцу, присутни су били и бројни ученици ОШ “Живомир Савковић”, који су предвођени својим вероучитељем Игором Степановићем одговарали на прозбе и произносили Символ вере и Молитву Господњу. Своју беседу Епископ Јован је посветио стрпљењу и трпљењу. Владика је подсетио да како ми живимо, такво и време стварамо. Човек побољшава своје време, живот, породицу, село, али и погоршава. Све зависи од стрпљења, трпљења, спремности за страдање и љубав. Живимо у цивилизацији која жели све сада и одмах. Немамо стрпљења, па се то често лоше одражава на све сегменте постојања. Наш Архијереј је истакао је неопходно да се старамо да иза себе оставимо добра дела. Господ нас крепи да издржимо и истрајемо на путу страдања, али нас и учи како да приведемо спасењу оне који нас мрзе, гоне и чине зло. “Душу треба хранити стрпљењем и трпљењем. Потребне су ове две врлине да би човек имао мир у себи и око себе. Ко постигне мир у себи, мир ће бити и око њега и у односу са свима који су са њим”, закључио је владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа великог броја верног народа и заамвоне молитве додељене су Архијерејске грамате признања господи: Владану Миленковићу, Томиславу Марићу, Предрагу Марићу, Срећку Иванчевићу сви из Ковачевца, док су Архијерејске грамате захвалности добили Градска општина Младеновац и Јавно комунално предузеће Младеновац. Након Литургије заједничарење је настављено на трпези љубави, која је организована у парохијском дому ковачевачке Цркве од стране надлежног пароха јереја Ивана Ненадовића. Том приликом културно-уметнички програм су извели ученици ОШ “Живомир Савковић” из Ковачевца и вокална секција КУД-а “Љубомир Ивановић – Геџа” из Ковачевца.

јереј Марко Јефтић