Одштампајте ову страницу

ОСВЕШТАНИ КРСТОВИ, ИКОНОСТАС ЗИМСКЕ КАПЕЛЕ И ПОДИГНУТА КУПОЛА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

ОСВЕШТАНИ КРСТОВИ, ИКОНОСТАС ЗИМСКЕ КАПЕЛЕ И ПОДИГНУТА КУПОЛА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВАОбнова Манастира светог Архангела Гаврила, у народу познатог као Манастир Пиносава, у селу Кусадак, наставља се планираним темпом и ове године. После прошлогодишњег асфалтирања новог пута до Манастира, препокривања манастирске цркве и урађеном спољном осветљењу храма, и ове године се благодарећи помоћи од стране државе и добрих људи доста тога урадило.

Дана, 23. октобра 2019. године, у послеподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован, је уз саслужење Архијерејског намесника Јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, свештенства јасеничког Архијерејског намесништва и игумана манастира јеромонаха Петра (Драгојловића), осветио нове Крстове за нову куполу манастирског храма. Купола је прекривена бакром и урађена је по најмодернијим стандардима и заштитом. Епископ Јован је после освећења Крстова освештао и нови ручно дуборезани храстови иконостас са новим и прелепим позлаћеним иконама за Зимску капелу ове древне јасеничке светиње.

После освећења Крстова Преосвећени Епископ Јован је беседио о тајни Крста Христовог, истакавши да је “Крст сила и знамење победе над демонским силама, над смрћу и над грехом, јер је Господ наш Исус Христос на Крсту победио демонске силе, смрт и грех”. Након освећења иконостаса за Зимску капелу Преосвећеног Владику Јована, свештенство и верни народ, угостили су игуман Манастира Пиносава јеромонах Петар са монаштвом и донаторима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току данашњег дана, благодарећи бесплатним радовима фирме КГ Кран из Крагујевца, нова купола и јуче освећени Крстови успешно су подигнути и уграђени на манастирски звоник и олтарски део храма. Посебну захвалност Манастир Пиносава дугује свим приложницима и добротворима, на првом месту Влади Републике Србије и Скупштини Општини Смедеревска Паланка. Без огромне помоћи добрих људи из Кусатка и иностранства и без помоћи Владе Републике Србије, као и Општине Смедеревска Паланка, Манастир не би могао исфининансирати захтевне и веома скупе радове.

Иначе, током ове године у Манастиру Пиносава урађено је комплетно фуговање каменог дела манастирског храма, саграђена је мала еко фарма кока носиља, обновљен је манастирски пчелињак, почело се са пробном производњом нове кошнице у српском пчеларству званом “Манастирка” чији је изумитељ игуман Манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић), поправљен је и окречен стари манастирски конак који је заблистао новим сјајем, ограђен је и покривен манастирски бунар и уређен простор око манастирске економије.

Овом приликом, поред Владе Србије и Општине Смедеревска Паланка, поменућемо само највеће донаторе који су помогли досадашњу обнову Манастира Пиносава. То су пре свега мештани села Кусадак који су прошле године месецима скупљали помоћ за обнову своје велике и древне светиње; господин Драган Карашичевић из Аустралије који донирао квалитетан бибер цреп за препокривање храма; господин Добрица Гачић из Шведске, који је највећим делом финансирао израду позлаћених икона за Зимску капелу; госпођа Зорица Цимбаљевић, приватни лекар стоматолог из Београда, која је највећим делом помогла израду ручно дуборезаног храстовог иконостаса; фирма Вотер Џет из Велике Крсне чији је власник Небојша Вићевац поклонио два нова велика и изузетно вредна Крста за манастирски храм; фирма СОК из Краљева и њен власник господин Срђан (Драгојловић) који већ две и по године непрекидно помаже Манастир Пиносаву; Господин Зоран Бодрожић српски бизнисмен из Москве; верници и свештенство Српске Црквене Општине из Берлина; Господин Данко Сладојевић из Београда, и многи други.

Бојан Гмитровић