НОВА ИЗЛОЖБА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ЈАГОДИНЕ – СВЕШТЕНА УМЕТНОСТ СРБИЈЕ

НОВА ИЗЛОЖБА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ЈАГОДИНЕ – СВЕШТЕНА УМЕТНОСТ СРБИЈЕПод покровитељством Министарства културе, у Завичајном музеју у Јагодини отворена је изложба свештене уметности из збирки Уметничког одељења музеја. Изложбу, чији је аутор доктор Бранислав Цветковић, музејски саветник, прогласио је отвореном Владика шумадијски Господин Јован.

Изложбом под називом “Ars sacra”, свештене уметности из збирки Уметничког одељења Завичајног музеја у Јагодини, обележена су два јубилеја - осам векова аутокефалности Српске православне цркве и 65 година од оснивања Завичајног музеја у Јагодини. Она садржи бројне списе, предмете, скулптуре, фотографије, копије фресака и икона, које баштини Завичајни музеј и до сада, у већем обиму, нису биле доступне јавности. Изложбу је својим присуством увеличао Владика шумадијски Господин Јован, праћен свештенством намесништва беличког.

“Ова изложба је значајна не само за Јагодину, већ и за целу Србију. Добро је што је она постављена баш у Вашем граду, јер знамо његову велику историју. Из ове изложбе видим да Јагодина има чиме да се похвали. Ово је доказ да наш народ није дивљачки народ, већ културан народ. Он није живео, рецимо, само за средњи век, већ је у њему градио темеље на којима живимо и ми данас у 21. веку. Уметност је веома важна, јер ми смо народ који ствара, који је кроз уметност исказао радост и тугу, али и обележио епоху у којој је живео, да би се на тој уметности темељила каснија поколења. Зато српски народ мора да буде свестан своје богате прошлости, како би имао сигурну садашњост и будућност”, рекао је Владика Јован.

“Изложба “Ars sacra” представља значајан чинилац, како националне тако и светске културне баштине, који се у нашој средини систематски изучава и јавности представља према највишим стандардима”, напоменула је Гордана Гаврић, специјални саветник министра културе, додавши у наставку:

“Ова изложба је прави дар с обзиром да је њен аутор успео да на један заиста целовит начин прикаже настанак сакралне уметности од средњег века па све до данас. На овој изложби, посетиоци су у прилици да виде најразличитије предмете из ове области. Највећи досег сакралне уметности свакако је средњовековно сликарство и српско средњовековно стваралаштво, па не чуди што су многи споменици српске културе уврштени у светску културну баштину”, рекла је госпођа Гаврић.

Аутор изложбе свештене уметности, доктор Бранислав Цветковић, музејски саветник Завичајног музеја у Јагодини, више од 30 година проучава сакралну уметност, па је ова изложба резултат његовог вишегодишњег рада на овом пољу.

Јубилеји јесу повод да се направи пресек стања и заиста, после 30 година рада, некако се поклопило да ова изложба, чији сам аутор, дође у време обележавања осам векова самосталности Српске православне цркве и 65 година постојања Завичајног музеја, установе у којој радим. Такође, ово је година једног малог јубилеја, а то је пет година сарадње са Старом црквом у Јагодини и штампаријом “Златна књига”, јер смо у том периоду објавили капитална издања. Посебност ове изложбе је у томе што већина експоната није до сада излагана, а налазе се у збирци Уметничког одељења Завичајног музеја, које их брижљиво сакупља много година, истакао је аутор изложбе др Цветковић.

Циљ изложбе “Ars sacra” је да се излагањем мало познатих, или непознатих експоната, стручна и најшира јавност упозна са степеном заштите и проучености оног дела музејског фонда који припада сакралној баштини и њоме обележе значајни датуми српске и историје Јагодине. Међу предметима који се на њој могу видети је Зборник молитви штампан 1764.године у Венецији, код Димитрија Теодосија, Молитвеник из 1821.године, штампан у Будиму, Псалтир, Катихизис, Часослов и многи други предмети, стари рукописи, уџбеници. Међу експонатима је изложена и мања група уломака Јошаничког живописа, која се чува у оквиру збирке фреско-фрагмената. Ту је и велики фреско-фрагмент са ликом Светог апостола Петра, јединим остатком зидног сликарства цркве манастира Богородице Петрушке, у клисури реке Црнице, затим фреска Светих ратника, Светог Саве, сегменти зидног украса манастира Каленић и друго. Збирка скулптура изложених на изложби у Завичајном музеју садржи вредну и разноврсну грађу, прикупљану теренским радом, док је збирком архитектуре представљено 17 планова и пројеката објеката у граду сакралне уметности. Изложба је постављена у галерији Завичајног музеја и доступна је јавности до краја године.

Тања Митровић, Новинарка Новог пута и Телевизије Коперникус, Јагодина